DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Kūdrainos apstākļos būvē jaunu meža ceļu Kokneses meža iecirknī

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu veic dažāda veida meža autoceļu uzturēšanas darbus atbilstoši konkrētajai sezonai, kā arī izbūvē jaunus meža ceļus, ievērojot teritorijai raksturīgos apstākļus. Jauna ceļa būvniecība šī gada februārī tika uzsākta arī Madonas novada Ērgļu pagasta Kokneses meža iecirknī, kur viens no lielākajiem izaicinājumiem ir vājas nestspējas grunts. Daļa jaunā ceļa, kas šķērsos šo posmu, tiks izbūvēta uz baļķu klājuma, uz kura vēlāk tiks būvēta ceļa konstrukcija.

Jaunais “Lukstārkalnu ceļš” būs 1,59 km garš ar ceļa virsmas platumu 4,5 m. Daļā platības, kur tiek būvēts meža ceļš, ir vājas nestspējas gruntis ar kūdru un pārmitrinātu augu zemes slāni. Kūdra šajā posmā ir aptuveni 1,5 līdz 3 metru biezumā, tāpēc 530 metri no kopējā ceļa tiks izbūvēti uz baļķu klājuma. Tā izveiddošanai tiks izmantoti aptuveni 600 kubikmetru skujkoku sīkbaļķu.

“Baļķu klāju pēc ieklāšanas pārklās ar vismaz 10 cm biezu, blīvu kūdras slāni, kas šo klāju vienlaikus izlīdzinās un iekūdros jeb “iekonservēs”. Pēc tam virs baļķu klāja izbūvēs ceļa konstrukciju, kas sastāv no salturīgas smilts segas pamata undrupinātas grants segas. Īpašais ceļa būves konstrukcijas risinājums nodrošina baļķu klājam anaerobus apstākļus, kas ļaus ceļam droši kalpot vairākas desmitgades,” skaidro LVM Zemgales reģiona vecākais meža infrastruktūras speciālists Aivis Holkins.

Plānots, ka “Lukstārkalnu ceļš” tiks nodots ekspluatācijā šī gada rudenī. Būvdarbus veic SIA “Rēzeknes Meliorātors”. Pašlaik ceļa būvniecība līdz putnu ligzdošanas lieguma laika beigām ir apturēta un tiks atsākta 1. septembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI