DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcā uzsāk īpaši saudzējošas lāzeroperācijas ginekoloģiskā profila pacientēm

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) ginekologi ir uzsākuši inovatīvas lāzerķirurģijas ārstēšanas metodes izmantošanu dažādu ginekoloģisku slimību ārstēšanai. Ginekoloģijas klīnikas dienas stacionārā, pielietojot inovatīvo lāzeriekārtu, ir veiktas pirmās operācijas ginekoloģisko patoloģiju saudzīgai ārstēšanai.

“Lāzeroperācijas no jau ierastajām ķirurģiskajām operācijām atšķiras ar to, ka tās ir precīzākas un apkārtējiem audiem saudzējošākas. Ķirurģisko instrumentu vietā tiek izmantots gaismas stars” – tā par ārstēšanas metodi stāsta Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas vadītāja asoc. profesore Jana Žodžika.

Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas dienas stacionārā turpmāk ar šo īpaši saudzējošo lāzerķirurģijas metodi būs iespēja efektīvi ārstēt un novērst dažādas ginekoloģiskas slimības, piemēram, dzemdes dobuma polipus, miomas vai koriģēt dzemdes dobuma starpsienas, ārstēt endometriozi. Tāpat, pielietojot šo metodi, ir iespējams veiksmīgi ārstēt un novērst ārējo dzimumorgānu vai maksts pirmsvēža izmaiņas, vai arī veikt ārējo dzimumorgānu veidojumu ekscīziju jeb izgriešanu. Lāzerķirurģijas metodes pielietojums ir neaizstājams, lai risinātu dažādas fizioloģiski vai estētiski koriģējamas patoloģijas, piemēram, samazinātu hipertrofētas mazās kaunuma lūpas vai novērstu citas patoloģijas.

Lāzerķirurģija pamatojas gaismas stara mijiedarbību ar apkārtējiem audiem, tā rezultātā iespējama audu iztvaicēšana jeb vaporizācija (≥ 300°), koagulācija un ablācija (≥ 60°)  vai pārdalīšana  ( ≥ 100°). Austrumu slimnīcas Ginekoloģijas dienas stacionārā ir pieejams šobrīd jaunākais un labākais lāzeriekārtas veids -   diožu lāzers, kas satur stiklašķiedras. Stiklašķiedru lāzeriekārta ir ražota Vācijā, bet pašas stiklašķiedras - Līvānos.

“Jaunās lāzeriekārtas pielietojuma diapozons ir gana plašs, lai ārstētu dažādas ginekoloģiskas slimības.  Polipu operācijas, dažādu veidojumu noņemšanu vai plastiskās operācijas, var veikt vien īsu laiku pavadot dienas stacionārā, burtiski – no rīta iestājoties un vakarā jau doties mājās. Endometroīdu olnīcu cistu lāzervaporizācija ir efektīva un vienlaicīgi arī veselos olnīcu audus saudzējoša ārstēšanas metode, kas ir svarīgi, plānojot grūtniecību” par lāzeroperāciju priekšrocībām un ieguvumiem skaidro Ginekoloģijas klīnikas ginekoloģe Dace Arāja.

Sākumā sievietei ir jāatnāk uz konsultāciju pie ginekologa ambulatori, kur tiks izvērtēts, vai šī lāzerārstēšanas metode būs piemērota un pielietojama jūsu veselības problēmu novēršanai.  Ja tā būs operācija, kur būs jānoņem ārējo dzimumorgānu veidojumi, to veikts ambulatori un vietējā narkozē. Ja būs nepieciešama neliela operācija, piemēram, maksts pirmsvēža izmaiņu ārstēšana vai dzemdes dobuma polipa operācija, tās tiks veiktas Ginekoloģijas klīnikas dienas stacionārā. Savukārt, operējot endometriozi, jārēķinās, ka būs jāpavada slimnīcā vienu vai divas diennaktis.

Pagaidām aprakstītās lāzeroperācijas  tiek piedāvātas kā maksas pakalpojums saskaņā ar Austrumu slimnīcas maksas pakalpojumu cenrādi.

“Arī līdz šim veicām dažādas sarežģītības pakāpes operācijas, tikai citā tehnikā – ar ierasto ķirurģisko metodi. Un, protams, arī pēc ķirurģiskām operācijām viss sadzīst labi, bet lāzeroperācijas nenoliedzami ir saudzējošākas un mazāk traumējošas. Esam gandarīti, ka tagad mūsu slimnīca var piedāvāt savām pacientēm jaunākās tehnoloģijas un arvien jaunas ārstniecības metodes, kas balstītas profesionālās zināšanās un pieredzē. Turklāt, ja runājam par jebkura veida operācijām, tai skaitā arī - lāzeroperācijām, pacientei ir svarīga paļāvība, ka jebkuras, arī sarežģītas veselības problēmas, tiks atrisinātas, jo Austrumu slimnīcā ir pieejamas konsultācijas un atbalsts no citu specializēto klīniku kolēģiem” – rezumē un iedrošina Zane Grabe, Ginekoloģijas klīnikas virsārste.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI