DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Uzsāk darbu Stradiņa slimnīcas Antimikrobiālās rezistences kompetences centrs

Antimikrobiālās rezistences (AMR) jomā izveidotais klīniski metodiskās vadības kompetences centrs ir izstrādājis plašu darba programmu 2024. gadam, lai uzsāktu cīņu pret antimikrobiālo rezistenci Latvijas slimnīcās. Programma ietver virkni pasākumu, kas vērsti uz ārstniecības iestāžu atbildīgo personu kompetences celšanu, uzraudzības un profilakses pasākumu pilnveidošanu, kā arī starptautiskās sadarbības un zināšanu pārneses stiprināšanu.

Kā paredz 2023.gada 16.maijā valdības akceptētie grozījumi Ārstniecības likumā, Latvijā paredzēts veidot metodiskos centrus, kas nodrošinās vienotus pamatprincipus pacientu ārstniecībā, ņemot vērā gan infrastruktūru, gan ārstniecības iestāžu funkcijas (līmeņus), gan kompetences un kvalitātes pārraudzību. Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai Veselības ministrija uzticējusi metodiskā darba veikšanu trīs jomās: AMR, transplantoloģija un kardioloģija. Veselības ministrijas uzticība apliecina Stradiņa slimnīcas kompetenci un izcilību šajās jomās. 

Antimikrobiālās rezistences kompetences centra darba uzdevumi un mērķi 2024.gadā:

  • Ārstniecības iestāžu personāla apmācība – līdz 2024. gada beigām tiks organizēti vairāki attālināti semināri, lai apmācītu 50 ārstniecības iestāžu atbildīgās personas par kvalitatīvu AMR datu reģistrāciju, analīzi un izmantošanu;
  • AMR uzraudzības un profilakses pasākumi – kompetences centrs sagatavos Veselības ministrijai priekšlikumus AMR uzraudzības ārstniecības iestādēs pilnveidošanai un finansēšanai;
  • Metodisko materiālu izstrāde – tiks sagatavoti metodiskie materiāli un vadlīnijas, tostarp par racionālu farmakoterapiju bērniem un pieaugušajiem, kā arī par sarežģītu AMR gadījumu risināšanu;
  • Starptautiskā sadarbība – centrs aktīvi turpinās darboties vairākos starptautiskos tīklos, tostarp ECDC AMR, AMC PVO un Eiropas Komisijas kopējā rīcībā JAMRAI, nodrošinot datu sniegšanu, dalību sanāksmēs un pieredzes apmaiņu;
  • Konsultāciju sniegšana – speciālisti sniegs konsultācijas Veselības ministrijai, Nacionālajam veselības dienestam un ārstniecības personām par sabiedrības veselībai nozīmīgām antibiotikām un sarežģītiem AMR gadījumiem.

Stradiņa slimnīcas Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvā dienesta vadītājs prof. Uga Dumpis norāda: "Antimikrobiālā rezistence ir viens no mūsdienu medicīnas lielākajiem izaicinājumiem. Ar šo darba programmu mēs cenšamies veidot koordinētu un efektīvu pieeju AMR problēmas risināšanai, uzlabojot datu kvalitāti un izmantojot to analīzi, kā arī veicinot labāku izpratni un rīcību visos līmeņos. Izstrādātā darba programma ir solis tuvāk stiprākai un koordinētākai cīņai pret antimikrobiālo rezistenci, aizsargājot sabiedrības veselību Latvijā un visā pasaulē.”

Par klīniski metodiskās vadības kompetences centru antimikrobiālās rezistences jomā

Antimikrobiālās rezistences kompetences centrs tika izveidots ar mērķi koordinēt un uzlabot cīņu pret AMR Latvijas slimnīcās, veicinot sadarbību starp ārstniecības iestādēm, valsts pārvaldes iestādēm un starptautiskajiem partneriem. Centrs darbojas, lai paaugstinātu sabiedrības izpratni par AMR riskiem un nepieciešamību rīkoties atbildīgi, izmantojot antibiotikas.

Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam noteikti 5 rīcības virzieni, no kuriem kā 2.rīcības virziens izvirzīta infekciju izplatības mazināšana, kas iekļauj arī cīņu pret AMR. Tāpat arī, lai veicinātu atbildīgu antibiotiku jeb antimikrobiālo līdzekļu lietošanu sabiedrībā un veselības aprūpē, kā arī veterinārmedicīnā Veselības ministrija sadarbībā ar Zemkopības ministriju ir apstiprinājusi un ieviesusi “Antimikrobiālās rezistences ierobežošanas un piesardzīgas antibiotiku lietošanas plānu “Viena veselība” 2023.-2027. gadam, kas ir turpinājums iepriekšējos gados uzsāktajiem pasākumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI