DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pārrunā Latvijas un Vācijas sadarbības jautājumus veselības aprūpes jomā 

Veselības ministrs Hosams Abu Meri iepazīšanās vizītē ceturtdien, 21.martā, tikās ar Vācijas  ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Kristianu Heltu (Christian Heldt). 

Ministrs informēja vēstnieku par prioritātēm savā darbā un uzsāktajām reformām valsts apmaksātajā veselības aprūpes sektorā - slimnīcu tīkla un medicīnisko profilu pārskatīšanu, primārās veselības aprūpes stiprināšanu, zāļu pieejamības uzlabošanu Latvijas iedzīvotājiem. Tāpat sadarbībā ar nozares speciālistiem ir izstrādāta cilvēkresursu stratēģija, kas ļaus nākotnē labāk plānot nepieciešamo ārstniecības personāla skaitu, lai gan veselības nozare daudzās valstīs sastopas ar mediķu trūkumu un ārstu novecošanos. 

Ministrs vēstniekam pateicās par Covid—19 pandēmijas izraisītās krīzes laikā sniegto atbalstu, kad Vācija nosūtīja medicīniskos materiālus un tehnoloģijas 3,5 miljonu eiro vērtībā - pacienta vitālo parametru monitora stacijas, mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas ar neinvazīvu funkciju un ķirurģiskās maskas, kuras saņēma  universitātes slimnīcas. Tāpat ministrs atzīmēja labo speciālistu sadarbību starp Latviju un Vāciju, ārstniecības iestāžu līmenī iesaistoties klīnisko pētījumu jomā. Rīgas Stradiņa universitātei ir kopīgi projekti ar Vācijas universitātēm augstākās izglītības jomā, un RSU ir studē vairāk nekā 600 studentu no Vācijas.  

Akcentējot Latvijas un Vācijas līdzšinējo sadarbību tostarp Covid-19 pandēmijas laikā, Vācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Kristians Helts uzsvēra iespējas plašākai valstu sadarbībai farmācijas jomā, nodrošinot gan kritiski svarīgo medikamentu ražošanu Eiropā un tādējādi mazinot medikamentu vai medikamentu izejvielu piegāžu riskus, gan arī veidojot ciešāku sadarbību pētniecībā un jaunu zāļu izstrādē. Tāpat vēstnieks interesējās par digitalizācijas jautājumiem veselības aprūpē un atzina, ka Baltijas reģions, tostarp Latvija, šajā jautājumā ir veiksmīgi attīstījusies. 

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī situācija Ukrainā pēc Krievijas izraisītā kara. Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra nepieciešamību turpināt visa veida atbalstu Ukrainai cīņā pret agresoru, nodrošinot gan nepieciešamos resursus, gan rūpējoties par bēgļiem no Ukrainas, kuri šobrīd patvērumu raduši Eiropas Savienības valstīs. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI