DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Mandātu komisija virza iniciatīvu par emocionālu un praktisku atbalstu grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 20.martā, nolēma atbalstīt kolektīvā iesnieguma “Emocionāls un praktisks atbalsts grūtniecībā, dzemdības un pēcdzemdību posmā” tālāku virzību un attiecīgu lēmuma projektu iesniegt izskatīšanai Saeimā. 

Lēmuma projektā paredzēts uzdot Ministru kabinetam izstrādāt rīcības plānu plašākam emocionālam un praktiskam atbalstam grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā topošajiem jaunajiem vecākiem. Tāpat valdībai paredzēts uzdot Mandātu komisijā iesniegt progresa ziņojumu par šī rīcības plāna izpildi. 

“Iniciatīvas autori tās tekstā ļoti precīzi un detalizēti aprakstījuši tās daudzšķautņainās problēmas, ar ko saskaras topošie un jaunie vecāki, un vēlamo atbalstu, lai mazinātu spriedzi, kas ienāk ģimenē līdz ar bērna dzimšanu. Tāpēc iniciatīva pelnījusi, lai to virzītu valdībā atbilstošas rīcībpolitikas izstrādei, vienlaikus lemjot arī par nepieciešamo finansējumu,” norādīja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns. 

Saeimā iesniegto kolektīvo iesniegumu parakstījuši 10 297 pilsoņi, un tajā iniciatīvas autori aicina parlamentu izvērtēt iespēju paplašināt valsts atbalstu jaunajiem vecākiem. Iesnieguma autori rosina ieviest divas līdz trīs preventīvas konsultācijas, lai praktiski un informatīvi sagatavotos dzemdībām, kā arī sniegt plašāku atbalstu sievietēm pēc dzemdībām, tostarp valsts apmaksātas analīzes un citus izmeklējumus, fizioterapeita un psiholoģisko atbalstu. Tāpat liels atbalsts jaunajam māmiņām būtu nepārtraukts kvalificēta speciālista atbalsts dzemdību laikā un vismaz divas stundas pēc tām, norāda kolektīvā iesnieguma autori. 

Mandātu komisijas sagatavotais lēmuma projekts vēl jāskata Saeimas sēdē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI