DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa apsveikums Starptautiskajā Frankofonijas dienā

Katru gadu 20. martā tiek svinēta Starptautiskā Frankofonijas diena. Tā ir diena, kad svinam franču valodas un kultūras mantojuma bagātību un frankofonijas vienojošo lomu pasaulē. Vairāk nekā 320 miljoniem iedzīvotāju dažādās zemēs franču valoda ir dzimtā valoda vai labi zināma svešvaloda. Tā ir piektā visizplatītākā valoda pasaulē. Esmu priecīgs un pateicīgs par Starptautiskās Frankofonijas organizācijas, Francijas institūta Latvijā un Francijas vēstniecības Latvijā atbalstu franču valodas apmācībai mūsu valstī.

Starptautiskā Frankofonijas organizācija (SFO) apvieno frankofonās valstis, teritorijas un iedzīvotājus. Latvija lepojas ar piederību Starptautiskajai Frankofonijas organizācijai novērotājvalsts statusā. Franču valoda un SFO kalpo arī kā vienojošais elements, lai veicinātu mieru, savstarpēju saprašanos un cieņu starp valstīm un kultūrām.

Diemžēl mūsdienu polarizētajā pasaulē daudzviet valda nežēlīga agresija. Spilgta tās izpausme ir Krievijas karš pret Ukrainu. Tā ir agresija, kas vērsta pret valsts suverenitāti un fundamentālajām starptautisko tiesību un cilvēktiesību normām.

Mums kopīgi jāpieliek pūles, lai Krievijas agresiju Ukrainā izbeigtu, lai valstis un tautas varētu dzīvot mierā, paļauties uz starptautisko tiesību ievērošanu un uz noteikumiem balstītas starptautiskās kārtības saglabāšanu. Daudzpusējā sadarbība un solidaritāte joprojām ir būtisks elements, kā to nodrošināt. Mūsu interesēs ir, lai katra valsts sniegtu maksimāli iespējamu atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai karā pret Krieviju, jo tikai Ukrainas uzvara garantē stabilitāti un mieru Eiropā un pasaulē, kas ļautu mums patiesi un priecīgi svinēt svētkus.

Dārgie draugi, šajā dienā, kad svinam frankofonijas bagātību un  vērtības, sirsnīgi sveicu visus Starptautiskajā Frankofonijas dienā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI