DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

KM ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos pārrunā sabiedrības saliedētības jautājumus

FOTO: O.A.Upenieks.

18. martā Kultūras ministrijas (KM) vadība tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Kairatu Abdrahmanovu (Kairat Abdrakhmanov). Komisāra oficiālās vizītes Latvijā ietvaros tika pārrunāti sabiedrības saliedētības jautājumi - dialogs ar mazākumtautību kopienām, stratēģiskās iniciatīvas sabiedrības integrācijā, īstenotie pasākumi vēsturiskās atmiņas jomā, kā arī Latvijas plašsaziņas līdzekļu darbs mazākumtautību valodās.

Atgādinot, ka Saliedētas un aktīvas sabiedrības attīstības pamatnostādnes 2021.-2027. gadam, kas paredz rīcību trīs virzienos – nacionālās identitātes stiprināšanā, pilsoniskās sabiedrības attīstībā un integrācijā, tika pieņemtas 2021. gada sākumā, un ir balstītas uz iekļaujošas līdzdalības un pilsoniskā dialoga principu, kā arī uz demokrātiskām vērtībām un cilvēktiesību ievērošanu, KM parlamentārā sekretāre Agnese Lāce tikšanās laikā uzsvēra, ka: “Latvijas īstenotās politikas virsmērķis ir nacionāla, vienota, atvērta un pilsoniski aktīva sabiedrība, kuras pastāvēšanas pamatā ir Satversmē noteiktās demokrātiskās vērtības un cilvēktiesības, latviešu valoda un Latvijas kultūrtelpa.”

Tāpat KM vadība informēja, ka ministrija izstrādā Saliedētas un aktīvas pilsoniskas sabiedrības attīstības plānu 2024.-2027. gadam; tajā ietvertie, būtiskākie virzieni, kas vērsti uz etniskajām minoritātēm, ir: mazākumtautību un Latvijas jauniešu sadarbības programma, latviešu valodas veicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija,” programma mazākumtautību NVO līdzdalības veicināšanai, atbalsts mazākumtautību kultūras identitātes saglabāšanai, Latvijas mazākumtautību svētki, ģimenes sadarbības programma latviešu, mazākumtautību un ārvalstu pilsoņu bērniem un jauniešiem, kā arī mazākumtautību un romu konsultatīvo padomju darbība un romu līdzdalības veicināšana un romu kultūras identitātes saglabāšana.

KM puse sarunā uzsvēra mazākumtautību NVO un pārstāvju lomu - īpaši kvalitatīvas konsultācijas ar mazākumtautībām politikas vai lēmumu pieņemšanas procesa sākumposmā.

Latvijā jau kopš 2006. gada darbojas mazākumtautību NVO pārstāvju konsultatīvā padome, kas ir konsultatīva institūcija, tās mērķis ir veicināt nevalstisko organizāciju līdzdalību pilsoniskās sabiedrības veidošanā un etniskās politikas, mazākumtautību tiesību un kultūras attīstībā. Kopš 2012. gada KM darbojas Konsultatīvā padome romu līdzdalības veicināšanai. Padome ir padomdevēja institūcija, kuras mērķis ir uzraudzīt un attīstīt romu līdzdalības pasākumu īstenošanu. Padomes mērķis ir veicināt romu līdzdalību Latvijā, stiprināt sadarbību starp romu kopienu un valsts pārvaldes iestādēm, kā arī aktivizēt romu kopienas pilsonisko līdzdalību. Padomes sastāvā ir pārstāvji no romu NVO, ne-romu NVO, kas darbojas romu integrācijas jomā, kā arī pārstāvji no ministrijām un valsts aģentūrām.

KM sarunā ar EDSO augsto komisāru izcēla pasākumus, kas tiek īstenoti mazākumtautību kultūras kopšanai. No tiem lielākais ir š.g. 29.–30. jūnijā Liepājā gaidāmais Latvijas mazākumtautību festivāls "Vaļā vērti atslēdziņ’!" Mazākumtautību festivāls norisināsies trešo reizi, un tā mērķis ir popularizēt un attīstīt Latvijā dzīvojošo mazākumtautību tradicionālās kultūras mantojumu, mudināt mazākumtautību iedzīvotājus izprast savas kultūras nozīmi Latvijas kultūrvidē un sekmēt starpkultūru mijiedarbību. Plānots, ka arī šā gada festivāls pulcēs vairākus simtus dalībnieku un tā ietvaros notiks gan gājiens un atklāšanas pasākums, daudzveidīgas un krāšņas koncertprogrammas divu dienu garumā, noslēguma koncerts, tautas tērpu skate, koncerti Liepājas pilsētvidē, lekcijas un meistarklases, mākslas darbu izstāde, nacionālo ēdienu prezentācijas, radošās darbnīcas un citi notikumi.

Puses pārrunāja arī jautājumus un izaicinājumus, kas saistīti ar Latvijas plašsaziņas līdzekļu darbu mazākumtautību valodās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI