DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcā būs iespēja saņemt ārstu bezmaksas konsultācijas

Publicitātes attēls

Šogad, 24. martā, tiek atzīmēta Pasaules Tuberkulozes diena, tādēļ šajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīcas) ārsti aicina ikvienu cilvēku, kuram, piemēram, vairāk kā 3 nedēļas nepāriet klepus vai ir izteikts nogurums un vājums – atnākt un saņemt plaušu speciālista konsultāciju un/vai izmeklēties uz tuberkulozi. To varēs izdarīt bezmaksas, Austrumu slimnīcas stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Rīgas Ambulatorajā nodaļā, kas atrodas Rīgā, Lielvārdes ielā 68, (7.korpuss).  

Konsultācijas un izmeklējumus varēs veikt trīs dienas – 19., 21. un 22. martā - no plkst.12.00. līdz plkst. 15.00. Lai ārstu konsultācijas un izmeklējumi tiktu plānoti un notiktu raiti, lūdzam pieteikties, iepriekš piezvanot pa tālruni 23227970. Lūdzam arī neaizmirst un paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu – LR pasi vai ID karti. 

Arī Latvijā tuberkuloze kā sabiedrības veselības problēma savu aktualitāti nav zaudējusi – globālā situācija, notikumi pasaulē un sociālekonomiskie apstākļi joprojām liek konstatēt tuberkulozes epidemioloģisko apdraudējumu. 

Andra Cīrule, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” galvenā ārste: “Diemžēl, Latvijā ir vērojama satraucoša tendence -  pacienti nonāk mediķu redzeslokā jau ar smagām un ielaistām slimības formām. Tāpat joprojām aktuāla problēma ir psihosociālais atbalsts tuberkulozes skartajiem cilvēkiem ārstēšanās laikā, kas veicinātu pacientu līdzestību ārstēšanās procesā un arī sekmīgāku ārstēšanas rezultātu.” 

Līga Kukša, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja, PVO sadarbības centra vadītāja: “Pacienti,  kuri nonāk smagā stāvoklī mūsu slimnīcā, atzīst, ka zinājuši visai maz, vai vispār neko nebija dzirdējuši par tuberkulozi. Daudzi apgalvo, ka informatīvie materiāli galvenokārt stāsta par simptomiem, bet vienlaikus - jēgpilnu informāciju ir grūti atrast. Mums jāmeklē inovatīvi vedi kā sasniegt plašāku sabiedrību, lai informētu par šo slimību.  Tāpat ir ļoti svarīgi informēt un motivēt arī Latvijas reģionu iedzīvotājus par iespējām veikt tuberkulozes izmeklējumus. Īpaša uzmanība būtu jāvelta iedzīvotāju grupām, kurām joprojām ir vislielākais risks saslimt ar tuberkulozi. Tie galvenokārt ir cilvēki, kuri dzīvo vienā mājsaimniecībā (arī bērni) ar kādu, kuram ir diagnosticēta tuberkuloze, kā arī  HIV inficētiem cilvēkiem. Diemžēl, mums jāatzīst, ka arī speciālistu trūkums reģionos rada bažas par pēctecību un pilnvērtīgu tuberkulozes pacientu aprūpi.“  

Vija Riekstiņa, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” pneimonoloģe, Latvijas Tuberkulozes apkarošanas biedrības valdes locekle: “Aicinu kritiski vērtēt dažādus apgalvojumus vai mītus par tuberkulozi, kas iemidzina mūsu modrību. Diemžēl, joprojām ar tuberkulozi var saslimt ikviens cilvēks, kurš dzīvo aktīvu sabiedrisko dzīvi – apmeklē dažādus pasākumus, brauc sabiedriskajā transportā vai līdz spēku izsīkumam vada un organizē kādu sarežģītu projektu.” 

Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām. Katru dienu pasaulē vidēji 4400 cilvēku zaudē dzīvību tuberkulozes dēļ un apmēram 30 000 cilvēku saslimst ar šo novēršamo un ārstējamo slimību. Covid-19 pandēmija, karš un konflikti pasaulē, kā arī sociāli ekonomiskā nevienlīdzība ir būtiski faktori, kas ir ietekmējuši gadu gaitā sasniegto progresu cīņā par tuberkulozes izskaušanu un radījuši vēl lielāku slogu slimības skartajiem cilvēkiem, īpaši neaizsargātākajās sabiedrības grupās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI