DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

RĪGAS MEŽI atsāks mežu ainavas veidošanu un kopšanu starp Langstiņiem un Padebešiem, Juglas mežniecībā 

Marta vidū SIA “Rīgas meži” atsāks meža kopšanu, kā arī ainaviski vērtīgu jeb rekreācijas teritoriju veidošanu starp Langstiņiem un Padebešiem (Ropažu novads, Garkalnes pagasts, “Rīgas mežu” Juglas mežniecība, Krievupes apgaita). 

 

Darbu mērķi:  

  • meža kopšana un retināšana, lai pēc iespējas nodrošinātu iespējas augt un attīstīties meža galvenajam kokam – priedei,  
  • mežaudzes pēctecīgas atjaunošanās nodrošināšana, 
  • meža ainavas veidošana, dabas vērtību saglabāšana, rekreācijas iespēju attīstība. 

Plānotais darbu laiks: 2024. gada marta vidus – rudens (atkarībā no laikapstākļiem).  

Darbu platība: 145 ha. 

Daļā šī meža masīva ainaviski vērtīgo teritoriju veidošanas un kopšanas darbi veikti jau 2023. gada pavasarī.  

Darbu laikā lūgums būt piesardzīgiem un netuvoties tehnikai! 

Ainaviski vērtīgo teritoriju veidošana un meža kopšana notiks mežistrādes darbu ietvaros, atbilstoši apstiprinātajam “Meža apsaimniekošanas plānam” (MAP), kā arī meža ainavu ekoloģiskajam un teritorijas dizaina plānam.  

Pirms darbu uzsākšanas, šī teritorija izpētīta un tai izveidots mežaudzes funkcionālais zonējums. Tajā ir ainaviski vērtīgās jeb rekreācijas, susināto mežu, bioloģiski vērtīgās  teritorijas un to  buferjoslas.  

Šis meža masīvs ir īpašs ar to, ka te ir dabiskais biotops – salīdzinoši vecs un dabisks boreālais jeb skuju koku mežs. Tādēļ, veidojot mežaudzes zonējumu, ņemtas vērā meža vērtības un to saglabāšanas nodrošināšana, rekreācijas iespējas, kā arī izcelti ainavas elementi.  

Lai veicinātu mežaudzes pēctecīgu atjaunošanos, tiks izveidoti 22 atvērumi (līdz 0,2 ha platībā) – lai nodrošinātu iespēju iesēties jaunām priedītēm, tajos tiks izcirsti traucējošie koki, bet tiks saglabāta paauga – ap 4 m augstas priedes.  

Tāpat vairākās vietās meža masīvā ir ekoloģiskie koki, kas ir īpaši svarīgi putnu ligzdošanai un dzīvošanai. Veicot kopšanas darbus un veidojot meža ainavu, tiks izcelti lielie koki un dižkoki.   

Pirms darbu uzsākšanas “Rīgas meži” sīkāk iepazīstina ar plānotajiem darbiem un to secību: 

  • Izlases cirte: to veic, lai nodrošinātu labākus augšanas apstākļus, vairāk gaismu tieši jaunajiem kokiem un veicinātu meža atjaunošanos. Veicot izlases cirti, daļā teritorijas mežaudze tiks vienmērīgi izretināta, t.sk. tiks izveidoti 22 atvērumi (līdz 0,2 ha lieli). Tajos izcirtīs kokus un iespēju robežās saglabās esošo priežu paaugu, tādējādi veicinot mežaudzes dabisku atjaunošanos. 
  • Kopšanas cirte: tās mērķis ir veicināt koku augšanu, uzlabot mežaudzes sastāvu un veselību – veicot kopšanas cirti, tiek izcirsti neatbilstošie vai traucējošie koki un krūmi. Kopšanas cirtes gadījumā mežaudzes sastāva un paliekošo koku augšanas apstākļu uzlabošanai mežaudzes šķērslaukums nekļūst mazāks par minimālo šķērslaukumu.
  • Darbu secība: meža ceļu sagatavošana transporta vajadzībām (darbi tika veikti gada sākumā), pameža tīrīšana, koku ciršana, kokmateriālu izvešana, daļēja zaru savākšana un izvešana, ceļu infrastruktūras sakārtošana. 

Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti. 

Sīkāk par mežaudzes funkcionālo zonējumu:  

  • Ainaviski vērtīgā jeb rekreācijas teritorija: darbu mērķis ir uzlabot atpūtas iespējas iedzīvotājiem, kā arī nodrošināt meža masīvam raksturīgās priedes, kā galvenā koka saglabāšanu un attīstību. Šajās vietās tiks saudzētas vecākās priedes un radīti labvēlīgāki augšanas apstākļi jaunajām priedēm, kā arī tiks saglabāta esošā priedes paauga.

Ainaviskās teritorijas tiks veidotas, lai mazinātu koku konkurenci un palielinātu audzes noturību pret vēju un sniegu. 

Šīs teritorijas ir arī nozīmīgas no meža nekoksnes vērtības viedokļa, jo te ir iedzīvotāju iecienītas sēņošanas, ogošanas un brīvā laika pavadīšanas vietas. 

Veicot saudzīgākus mežistrādes darbus, pamežā tiks saglabāti kadiķi, mežābeles, paaugas ozoli, egles, priedes un otrā stāva egles. Savukārt vietās, kur tiks veikti citi darbi, paredzēts izcirst priežu mežam neraksturīgos un traucējošos (invazīvos) krūmus un kokus – kļavu, bērzu un vārpaino korinti.  

  • Susināto mežu teritorija: darbu mērķis ir nodrošināt meža masīvam raksturīgās priedes, kā galvenā koka saglabāšanu un attīstību. Šajā teritorijā tiks veiktas kopšanas cirtes, lai nodrošinātu labvēlīgākus apstākļus jaunajām priedēm. Nākotnē tiek plānots veikt meliorācijas sistēmas pārtīrīšanas darbus. 
  • Bioloģiski vērtīgā teritorija: darbu mērķis ir aizsargāt un saglabāt šo teritoriju, kurai ir augsta bioloģiskā vērtība, kurā ir dabiskie meža un purva biotopi. Tādēļ, atbilstoši MAP un biotopu ekspertu atzinumiem, te noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi un aizliegumi. Proti, koku ciršana tiks veikta tikai gadījumos, ja tā būs nepieciešama infrastruktūras uzturēšanai, iepriekš to saskaņojot ar dabas aizsardzības speciālistu.
  • Bioloģiski vērtīgo nogabalu buferjoslas teritorija: darbu mērķis ir saglabāt aizsargjoslu ap bioloģiski vērtīgo teritoriju nogabaliem un nepasliktināt to vērtību. Šī josla tiek veidota dabisko meža biotopu koncentrācijas vietās, kur cirsmu plānojumu izvērtē un ieteikumus dabas vērtību saglabāšanai sniedz dabas aizsardzības speciālists. Šeit kopšanas darbi nenotiks putnu ligzdošanas laikā.

#LangstiņuMežaKopšana #KrievupesApgaita #JuglasMežniecība #MežaKopšana 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI