DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

RĪGAS MEŽI sāk Ziepniekkalna meža kopšanu 

SIA “Rīgas meži” uzsākuši plānotos Ziepniekkalna meža kopšanas darbus. Šajā mežā apmēram 44 hektāru platībā, atbilstoši izstrādātajam ainavu dizaina plānam, tiks veiktas izlases un kopšanas cirtes. Darbus plānots pabeigt 2025. gada pavasarī. 

Meža kopšanas darbu mērķis ir palīdzēt augt un attīstīties meža nozīmīgākajai koku sugai – priedei; izzāģēt neraksturīgos svešzemju, traucējušos, slimos kokus un krūmus; saglabāt bioloģisko daudzveidību; dažādot meža ainavu, t.sk. saglabāt neskartas vietas, kur patverties meža dzīvniekiem; īpaši izcelt apmeklētājiem vizuāli patīkamas reljefa formas. 

Pēc kopšanas darbu pabeigšanas mežā plānots ierīkot atpūtas vietas (soliņus un galdiņus), kā arī uzlabot celiņus (tiem plānots grants segums, kas ir vienlīdz ērts dažādos gadalaikos). Tāpat pie iebraucamajiem ceļiem tiks uzstādītas barjeras, lai novērstu meža izbraukāšanu un atkritumu izmešanu.  

Blakus šim mežam ir uzsākta koku un krūmu novākšana teritorijā, kur notiks Dienvidu tilta 4.kārtas izbūve – Jāņa Čakstes gatves turpinājums. Šeit atmežošanas darbi uzsākti septembrī un tiks turpināti līdz gada beigām. Dienvidu tilta izbūves projektu paredzēts īstenot divās kārtās: 1) no Valdeķu ielas līdz Ziepniekkalna ielai un 2) no Vienības gatves līdz Valdeķu ielai. Vairāk par Dienvidu tilta 4.kārtas projektu: https://ej.uz/k3uz.   

Sarunas ar iedzīvotājiem 

Pirms mežizstrādes uzsākšanas, iedzīvotāji, apkaimju biedrību un nevalstisko organizāciju pārstāvji tika aicināti uz tikšanos, kuras laikā “Rīgas mežu” speciālisti stāstīja par plānotajiem  darbiem, bet iedzīvotāji varēja paust viedokļus un priekšlikumus par mežizstrādi un meža sakopšanu pēc tās. 

Šis mežs ir iecienīta atpūtas un brīvā laika pavadīšanas vieta kā Ziepniekkalna iedzīvotājiem, tā cilvēkiem no citām apkaimēm. Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra Āgenskalna punkta apkaimju koordinatore Liene Siņicka, kuras pārziņā ir arī Ziepniekkalna apkaime, tikšanās laikā uzsvēra, ka būtiski, lai mežs ir kopts, lai celiņi ir sakārtoti un lai ir labiekārtotas atpūtas vietas. Tīra un kārtīga vide mazina vēlmi izmest atkritumus! 

Par plānotajiem darbiem un meža zonējumu  

Darbu plānotā secība: pameža izciršana; koku ciršana; kokmateriālu izvešana; zaru savākšana un izvešana (atbilstoši nepieciešamībai, vietām zari var tikt atstāti mežā); ceļu sakārtošana. Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti. 

Darbu plānotā platība: apmēram 44 ha.  

Paredzētais darbu laiks: 2024.gada oktobris – 2025. gada pavasaris.  

Meža zonējums:  

  • Pilsētas zaļās zonas teritorija: izdalīta ar mērķi atstāt mežā neskartas zonas, kur nav nepieciešama kopšana un cilvēku iejaukšanās.  
  • Ainaviski vērtīga teritorija: izdalīta ar mērķi īpaši izcelt meža daļas, kur priedes vecums ir 100 gadi un vairāk, kur ir interesants reljefs.   
  • Rekreācijas teritorijas: izdalītas meža daļas, kur ir visplašākais taku tīkls un lielākā apmeklētāju koncentrācija. Mērķis ir padarīt iecienītākās meža daļas gaišākas, pārredzamākas, patīkamākas un drošākas meža apmeklētājiem.  
  • Ainaviski vērtīgās teritorijas: izdalīta tur, kur ir dažādas reljefa īpatnības – pauguri un ieplakas, kā arī ainaviski skaistas lazdas un atsevišķas citu pameža krūmu grupas. 
  • Jāņa Čakstes gatves zona: Rīgas pašvaldības īstenotā Dienvidu tilta 4.kārtu.

Darbu veidi: 

  • Izlases cirte: tiks veidots kvalitatīvs un augtspējīgs mežs, uzlabojot augšanas apstākļus paliekošajiem kokiem, pamatā – 100 un vairāk gadus vecām priedēm.  
  • Kopšanas cirte: pamatā tiks retināta priežu audze, primāri izcērtot atpalikušos, slimību bojātos un kaitēkļu invadētos kokus. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI