DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Izsludina pieteikumu iesniegšanu pašvaldības līdzfinansējumam kultūras pieminekļu ēku fasāžu restaurācijai, atjaunošanai un konservācijai 

Lai sniegtu atbalstu Alūksnes pilsētas vēsturiskā centra un novada vēsturiskās apbūves saglabāšanai, sabiedrības interesēs veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu, vēsturisku ēku izmantošanu, to pieejamību apskatei un vides sakārtošanu, Alūksnes novada pašvaldība aizvadītajā gadā izdeva saistošos noteikumus par līdzfinansējuma piešķiršanu kultūras pieminekļu ēku fasāžu restaurācijai, atjaunošanai un konservācijai. No 2. aprīļa līdz 7. maijam pretendenti varēs iesniegt pieteikumus pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai. 

Ar pieteikumu iesniegšanas kārtību un nosacījumiem līdzfinansējuma piešķiršanai var iepazīties domes 30.11.2023. saistošajos noteikumos Nr. 36/2023 “Par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu ēkas fasāžu restaurācijai, atjaunošanai, ēkas konservācijas darbiem Alūksnes novadā”, kas pieejami www.likumi.lv un pašvaldības tīmekļvietnē www.aluksne.lv. 

Minētie saistošie noteikumi paredz, ka pašvaldības līdzfinansējumu var saņemt ēkām, kuras atrodas: 

  • Alūksnes novada administratīvajā teritorijā un ir reģiona vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļi, 
  • Alūksnes pilsētas vēsturiskajā centrā un ir kultūras pieminekļi (tai skaitā valsts nozīmes).

Pašvaldības līdzfinansējums ir līdz 30% no fasādes restaurācijas, atjaunošanas, ēkas konservācijas būvdarbu izmaksām, nepārsniedzot 30 000 EUR vienai ēkai. Būvdarbu izmaksās neietilpst pievienotās vērtības nodoklis, ja ēkas īpašnieks ir pievienotās vērtības nodokļa maksātājs. 

Līdzfinansējumu piešķir šādiem darbiem: 

  • pilnas ēkas fasādes (kas ietver arī jumta segumu, dūmeņus, lietus ūdens novadīšanas sistēmu), apdares vai krāsojuma, logu, durvju un citu ēkas fasādes dekoratīvo koka, metāla u.c. detaļu atjaunošanai, restaurācijai, 
  • ēkas konservācijas būvdarbiem, ko veic būves konstrukciju nostiprināšanai un aizsardzībai pret nelabvēlīgu ārējo iedarbību, 
  • atsevišķi jumta seguma, tai skaitā dūmeņa, lietus ūdens novadīšanas sistēmas (notekrenes, notekcaurules, to aizsargrežģu u.tml.) atjaunošanai, restaurācijai, ar nosacījumu, ka ēkas fasāde ir atjaunota, restaurēta, vai to nav nepieciešams veikt (ja ir vēsturiska akmens vai ķieģeļu fasāde).

Ja konkrētās ēkas fasādes (tai skaitā jumta) atjaunošanai, restaurācijai, konservācijai jau ir saņemts finansējums no valsts, Eiropas Savienības fondiem, citiem ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļiem vai citiem finanšu instrumentiem, tad uz pašvaldības līdzfinansējumu pretendēt nevar. 

Pieteikumu un saskaņā ar saistošajiem noteikumiem tam pievienojamos dokumentus jāiesniedz Alūksnes novada pašvaldībā, Dārza ielā 11, Alūksnē, LV-4301, vai elektroniski, nosūtot uz e-pastu dome@aluksne.lv. 

Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar Rimmu Mellenbergu, Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Īpašumu pārvaldības un attīstības nodaļas nekustamā īpašuma speciālisti, rakstot uz e-pastu: rimma.mellenberga@aluksne.lv vai zvanot pa tālruni 26668502. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI