DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Stājas spēkā aizliegums ievest no Krievijas un Baltkrievijas laišanai brīvā apgrozībā noteiktus lauksaimniecības produktus 

Atbilstoši izmaiņām Latvijas Republikas tiesību aktos, no šodienas, 2024. gada 8. marta, aizliegts ievest Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas augļus, dārzeņus, graudaugus un lopbarības produktus, tiem piemērojot noteiktas muitas procedūras. Aizliegums attiecas arī uz attiecīgo Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes preču ievešanu no citām trešajām valstīm.    

Ar ievešanu (importēšanu) Latvijā Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma  izpratnē saprot lauksaimniecības un lopbarības produktu izlaišanu šādās muitas procedūrās: 

  1. laišana brīvā apgrozībā, izņemot laišanu brīvā apgrozībā nolūkā piegādāt produktus saņēmējam citā dalībvalstī ar atbrīvojamu no pievienotās vērtības nodokļa;
  2. ievešanu pārstrādei, izņemot ievešanu pārstrādei ar mērķi produktus iznīcināt;
  3. ievešanu galapatēriņam.

Uz citām muitas procedūrām piemēram, tranzītu, uzglabāšanu brīvajās zonās vai muitas noliktavās, aizliegums neattiecas.  

Ievešanas aizliegums attiecas gan uz uzņēmumiem, kas importē noteikto preču kravas, gan privātpersonām – ceļotājiem un kravas autotransporta vadītājiem, kuri preces pārvieto personīgajā bagāžā personiskajam patēriņam, kā arī personām, kas saņem pasta vai kurjerpasta sūtījumus.   

Saskaņā ar Ministru kabineta 2024. gada 5. marta noteikumiem Nr. 158 “Noteikumi par ievešanai (importēšanai) Latvijā aizliegtiem lauksaimniecības un lopbarības produktiem” aizliegums attiecas uz šādiem lauksaimniecības un lopbarības produktiem:   

  • dārzeņi, svaigi vai atdzesēti (kartupeļi, tomāti, sīpoli, gaļviņkāposti, gurķi, burkāni, zirņi, pupiņas, sēnes u.c.); saldēti dārzeņi; īslaicīgai glabāšanai konservēti dārzeņi, lai nodrošinātu transportēšanu vai uzglabāšanu pirms to izmantošanas; kaltēti dārzeņi; kaltēti lobīti pākšu dārzeņi,  
  • rieksti, svaigi vai kaltēti; augļi, svaigi vai kaltēti (banāni, dateles, citrusaugļi, vīnogas, āboli, bumbieri, ķirši, plūmes, zemenes u.c.); saldēti augļi un rieksti; žāvēti augļi, 
  • graudaugu produkti (kvieši, rudzi, mieži, auzas, kukurūza, rīsi, griķi), 
  • klijas, atsijas un citi atlikumi, kas iegūti apstrādājot labības graudus vai pākšaugus; cietes ražošanas atlikumi; biešu mīkstums; eļļas rauši; suņu vai kaķu barība, gatava lopbarība (ar atsevišķiem izņēmumiem). 

Visi KN preču kodi, uz kuriem attiecas aizliegums, ir norādīti  minētajos Ministru kabineta noteikumos.  

Ja noteiktajiem lauksaimniecības un lopbarības produktiem no Krievijas un Baltkrievijas vai attiecīgām šo valstu izcelsmes precēm tiks pieteiktas muitas procedūras – laišana brīvā apgrozībā, ievešana pārstrādei un galapatēriņam –, muita neakceptēs šo preču izlaišanu šajās procedūrās. Noteikto muitas procedūras noformēšana tiks liegta arī tad, ja šīs preces bija ievestas Latvijā pirms 2024. gada 8. marta un atradās pagaidu uzglabāšanā vai precēm bija piemērota kāda no muitas procedūrām (piemēram, tranzīts, uzglabāšana muitas noliktavā vai brīvajā zonā). 

VID atgādina, ka minētie ierobežojošie pasākumi ir papildus Eiropas Savienības sankcijām noteiktas normas. Starptautiskajā tirdzniecībā iesaistītajiem uzņēmumiem un fiziskajām personām ir jānodrošina gan ES noteikto sankciju, gan Latvijas Republikas tiesību aktos noteikto papildu ierobežojumu ievērošana.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI