DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā notiks Nacionālās pretošanās kustības piemiņai veltīti pasākumi 

Svētdien, 17. martā, trešo reizi Latvijas valsts vēsturē oficiāli tiks atzīmēta Nacionālās pretošanās kustības piemiņas diena. Par godu šai dienai Rīgā norisināsies vairāki pasākumi – dokumentālās  filmas “Astra” kinoseanss un piemiņas pasākums pie Gunāra Astras pieminekļa, kā arī profesora Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījums Latvijas Universitātē. 

17. martā tiek godināts ne tikai 1944. gada Latvijas Centrālās padomes un tā vadītāja Konstantīna Čakstes paveiktais – Latvijas Centrālās padomes memoranda izveide, kas deklarēja nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas faktisko suverenitāti, bet arī pirmās pretestības grupas 1940. gada PSRS okupācijai izveide, kurā iesaistījās Latvijas diplomātiskais dienests ārvalstīs un daudzie trimdas darbinieki Rietumos, kas uzturēja dzīvu Latvijas prasību pēc taisnīguma. 17. martā tiek godināti arī tie cilvēki, kuri izvairījās no mobilizācijas okupācijas varas bruņotajos spēkos un glāba okupācijas varas vajātos cilvēkus, – bēgļu pārcēlāji pāri jūrai, nacionālie partizāni un nevardarbīgās pretošanās varoņi, kuri cīnījās par vienu mērķi – 1918. gada 18. novembrī proklamētās Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.  

Piemiņas dienā pie Gunāra Astras pieminekļa iedzīvotāji varēs aplūkot digitālo izstādi “Pretošanās. Nesamierināšanās. Atmoda. Nacionālā pretošanās kustība Latvijā 1940 – 1990”, kura Blaumaņa skvērā būs skatāma no plkst. 10.00 līdz plkst. 19.00. 

Savukārt plkst. 15.00 kinoteātrī “Splendid Palace” notiks režisores Lienes Laviņas vēsturiski biogrāfiskās filmas “Astra” bezmaksas seanss. Dokumentālā filma “Astra” ir vēsturiski biogrāfisks stāsts par unikālu personību ar nesalaužamu garu – Gunārs Astra (1931–1988) drosmīgi rīkojās saskaņā ar savu sirdsbalsi, būdams pārliecināts, ka Latvija reiz būs brīva. Viņa frāze, kas teikta Latvijas PSR tiesas procesa pēdējā vārdā,– “es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs”– kļuva par vadmotīvu un spēka avotu Atmodas laika cīnītājiem. 

Pēc filmas, plkst. 17.00,  Blaumaņa skvērā, iepretim Rīgas apgabaltiesas ēkai, notiks Nacionālās pretošanās kustības piemiņai veltīts pasākums, kurā piedalīsies cilvēki, kuriem ir saistība gan ar filmas “Astra” uzņemšanu, gan latviešu nacionālās pretošanās kustības piemiņu un pārmantojamību.  

Svinīgo norisi vadīs aktieris Egils Melbārdis. Uzrunu starplaikos muzicēs Zemessardzes koris “Stars” diriģenta Ārija Šķepasta vadībā. Pasākuma noslēgumā notiks svecīšu un ziedu nolikšana pie Gunāra Astras pieminekļa un Brīvības pieminekļa. Pasākuma informatīvie partneri ir Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un Latvijas Kara muzejs. 

Savukārt 18. martā plkst. 13.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks profesora Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījums, kurā uzstāsies Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Baiba Braže. Viņas priekšlasījuma tēma – “Drošība un demokrātija. Latvijas izvēle laikmetu griežos”. Prof. Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījumus rīko akadēmiskā vienība “Austrums” un Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI