DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

LVM Vijciema čiekurkalte iekļauta “Latvijas skolas soma” kultūrizglītības programmā

FOTO: LVM

Ikviens interesents aicināts lūkot vēsturisko Vijciema čiekurkalti darbībā – no 11. marta tiks sākta šogad ievākto čiekuru žāvēšana. Turklāt no šī gada Vijciema čiekurkaltes apmeklējums un muzeja pastāvīgās ekspozīcija skolēniem pieejama valsts apmaksātas programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Lai klātienē vērotu čiekuru žāvēšanas procesu – kā sprakšķ čiekuri žāvēšanas cilindros un kā no čiekuriem birst laukā sēklas –, vēsturiskās ēkas apmeklējumu iepriekš jāsaskaņo ar čiekurkaltes pārzini Ivaru Paleju, zvanot pa tālruni 26478620. Laikā, kad čiekuru žāvēšanas process ir noslēdzies, skolēni varēs izzināt čiekurkaltes ēkas vēsturi un arhitektūru, kā arī iepazīt senos meža atjaunošanas darbarīkus un iekārtas, apgūstot unikālu daļu no Latvijas industriālā un kultūras mantojuma.

“Vijciema čiekurkalte ir unikāls “Latvijas valsts meži” apskates objekts, kas darbojas gan kā muzejs, gan sēklu ieguves vieta. Pastāvīgās ekspozīcijas iekļaušana “Latvijas skolas somas” programmā dod lielāku iespēju skolām atbraukt uz Vijciema čiekurkalti un iepazīt mūsu vēsturi. Gaidīšu skolēnus ciemos, lai kopīgi apskatītu senās ierīces darbībā un labāk izprastu sēklu nozīmi meža atjaunošanā,” pārliecināts ilggadējais čiekurkaltes pārzinis Ivars Palejs.

LVM Vijciema čiekurkalte ir viena no vecākajām Latvijā, taču uz citu pasaules čiekurkalšu fona tā izceļas īpaši, jo ēkā saglabājušās oriģinālās žāvēšanas iekārtas, kas ir teju 100 gadus vecas un joprojām veic savas funkcijas.

Pateicoties čiekurkaltes senajām iekārtām, no 2002. gadā Vijciema čiekurkalte iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā, bet 2008. gadā tā ieguva neparastā Eiropas kultūras mantojuma statusu. Savukārt no 2019. gada čiekurkalte iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Kultūrizglītības programma “Latvijas skolas soma” nodrošina skolēniem valsts apmaksātu iespēju regulāri iepazīt Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes. Tā ir kompleksa, starpdisciplināra kultūrizglītības programma, kas katru mācību semestri aptver vairāk nekā 230 000 Latvijas bērnu un jauniešu, sniedzot viņiem iespēju sastapt kultūru. Programma uzsāka darbību 2018./2019. mācību gadā Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros un kopš 2022. gada tiek administrēta Latvijas Nacionālajā kultūras centrā.

Programma rūpējas, lai visiem skolēniem, kas klātienē apgūst pamata un vidējās vispārējās un profesionālās izglītības programmas, regulāri pieejamas kvalitatīvas, profesionāli veidotas kultūras norises. Vairāk informācijas www.latvijasskolassoma.lv

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI