DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ekonomikas ministrs sola atbalstu vērienīgas mikročipu laboratorijas izveidei RTU

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis š.g. 22. februārī tikās ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadību, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar potenciālu mikroshēmu kompetenču centra, dizaina un testēšanas laboratorijas izveidi RTU ietvaros, kā arī RTU iesaisti Ekonomikas ministrijas izvirzīto cilvēkkapitāla mērķu sasniegšanā.  

Prasību pēc mikroshēmu kompetenču centra izveides katrā dalībvalstī paredz pērn septembrī pieņemtais ES Mikroshēmu akts, kura galvenais mērķis ir nodrošināt ES suverenitāti un lielā mērā pašapgādi pusvadītāju tirgū. RTU sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu un Cietvielu fizikas institūtu šobrīd ir izvirzījusies kā pusvadītāju ekosistēmas koordinētāja, veikusi nepieciešamos priekšdarbus un uzsākusi sadarbības sarunas ar vadošajiem Eiropas un pasaules spēlētājiem šajā jomā.

Kā sarunā ar ekonomikas ministru stāstīja RTU pārstāvji, plāns ir ne tikai nodibināt pusvadītāju kompetenču centru atbilstoši ES regulas prasībām, bet iet soli tālāk un RTU paspārnē izveidot mikroshēmu dizaina un testēšanas laboratoriju. Tā tad tālāk apkalpotu mikroshēmu ražotājus – gan globālos, gan vietējos, kad tādi būtu izveidojušies. Tieši dizaina un testēšanas posms mikroshēmu vērtības ķēdē šobrīd veido apgrozījuma lielāko daļu, un Latvijai šajā jomā ir unikālas priekšrocības attiecībā pret tuvākajiem kaimiņiem – kompetenti speciālisti un sagatavotas tehnoloģijas. Taču laboratorijas izveidei no valsts puses ir nepieciešamas aptuveni 45 miljonu eiro lielas investīcijas turpmākajos četros gados. 

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis atzina, ka EM ir gatava uzņemties atbildību par šī projekta tālāko virzību un nepieciešamā finansējuma avota atrašanu – vai nu ES fondu programmu pārdales vai valsts budžeta investīciju veidā. “Tā ir unikāla Latvijas iespēja iekļauties globālajā mikroshēmu ražošanas ķēdē un būtisks solis uz mūsu valsts izvirzīšanos pasaules tehnoloģiju līderu lokā. Te nav šaubu, ka valstij ir jāpieslēdzas un jādara viss iespējamais, lai šis projekts izdotos,” uzsvēra ministrs.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI