DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Antoņina Ņenaševa: Krievija neapstāsies, tā ir jāaptur, un tieši tik vienkāršai jābūt Rietumu politikai

FOTO: Ieva Ābele, Saeima.

“Tieši šobrīd, kad atbalsts Ukrainai sāk apsīkt, ir vajadzīgs jauns cerības un atbalsta grūdiens. Ja Krievija savu ceļu bruņo asiņainos melos, Ukraina liek pretī patiesību, kuru tvērusi fotogrāfija,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa ceturtdien, 22. februārī, Saeimas namā atklājot fotogrāfiju izstādi “Ukraina. Kara hronika”. Izstāde tapusi sadarbībā ar Ukrainas parlamenta Augstāko Radu, un fotogrāfiju autori ir divi ievērojami ukraiņu fotožurnālisti: Makss Levins (Maks Levin) un Jans Dobronosovs (Yan Dobronosov).

“Fotogrāfijās redzu neskaitāmus noziegumus. Te ir sagrauta ēka, te deg istaba, te sprādziens ir izdzēsis dzīvības. Taču pirms sprādziena kāds paņēma rokās lādiņu, ielikta to stobrā un izšāva. Kāds cits piegādāja lādiņu, vēl kāds to izgatavoja, bet pats svarīgākais – kāds deva pavēli šaut. Tas ir noziegums, bet diemžēl daudzi izliekas to neredzam. Tādēļ ir jāparāda visai pasaulei, ka karš Ukrainā ir melnbalts,” sacīja A.Ņenaševa, uzsverot, ka ir jādara viss iespējamais, lai Ukraina uzvarētu. Putins neapstāsies, viņš ir jāaptur. Tik vienkāršai arī jābūt rietumu politikai, norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Godinot fotogrāfiju autorus un pieminot M.Levinu, kurš ir atdevis savu dzīvību, tverot patiesību, A.Ņenaševa pateicās Ukrainas parlamentam un tā priekšsēdētāja vietniecei Olenai Kondratjukai (Olena Kondratiuk) par šīs izstādes iedzīvināšanu.

Deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš izstādes atklāšanā sacīja, ka kopš kara sākumā politiskās frontes līnijās pasaulē izmaiņas ir būtiskas un ļoti satraucošas. Cik daudzās it kā izteikti demokrātiskās valstīs joprojām diezgan “pielaidīgi” izturas pret Krievijas noziedzīgo agresiju un paklusām turpina gan ekonomisku, gan politisku sasaisti. Šis karš parādīs, cik patiesībā ir stipra Eiropa un NATO, patiesa demokrātija un brīvība, sacīja J.Skrastiņš.

Ar šīm fotogrāfijām saglabājam piemiņu turpmākām paaudzēm, lai mēs nekad neaizmirstu, kas noticis, teica Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols (Anatolii Kutsevol). Fotogrāfijās redzam drosmīgus karavīrus un kritušos, un mums arī jāatceras, ka par katru kritušo kareivi, ir arī desmit civiliedzīvotāju, kuri gājuši bojā, zaudējuši ģimenes un mājas, sacīja A.Kucevols, pateicoties Latvijai par atbalstu.

Fotožurnālists M.Levins bija portāla LB.ua reportieris. Viņš 40 gadu vecumā gāja bojā pēc diviem apzināti raidītiem krievu šāvieniem 2022.gada martā netālu no Kijivas. Mantojumā Makss atstāja fotogrāfijas, kurās dokumentētas pirmās kara dienas. Savukārt J.Dobronosovs ir portāla Telegraf.ua fotogrāfs. Viņš dokumentē cilvēku stāstus jau kopš pirmajām pilna mēroga iebrukuma dienām. Lielākā daļa stāstu ir traģiski, bet pat tajos Jans spējis notvert gaišas un pozitīvas emocijas.

Foto: Ieva Ābele, Saeima.

Tāpat šodien Saeimas nama Balsošanas zālē ir aplūkojama ekspozīcija “Ukrainas diplomātiskās dāvanas Saeimai”. Tajā apskatāmas diplomātiskās dāvanas, kuras gadu gaitā saņēmuši Latvijas parlamentārieši no Ukrainas amatpersonām un tautas. To vidū ir gan dāvanas ar tautiskiem motīviem, gan tādas, kas vēsta par 20.gadsimta notikumiem. Īpaši izceļamas dāvanas, kas apliecina kara apstākļu radīto realitāti, ar kuru šobrīd saskaras Ukrainas tauta.

Saeima šodien sanāca uz ārkārtas sēdi, lai pieminētu Krievijas Federācijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā gadadienu. Paužot atbalstu ukraiņiem, Saeimas nams no ceturtdienas līdz svētdienai diennakts tumšajā laikā simboliski izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI