DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ukraina var paļauties uz nenogurstošu Latvijas atbalstu

24. februārī apritēs jau divi gadi kopš Krievijas pilna apmēra agresijas kara pret Ukrainu. Nedz Ukraina, nedz tās iedzīvotāji nav gatavi pakļauties Krievijai un joprojām turpina cīņu pret to. Tikpat noturīgs un nenogurstošs ir Latvijas sniegtais atbalsts, palīdzot Ukrainai gan militāri, gan tās cilvēkiem, kas Latvijā meklē patvērumu no kara.

Lai Ukraina uzveiktu Krieviju, piespiestu pamest Ukrainas teritoriju un apturētu jebkādus Krievijas atkārtotus centienus ieņemt citas valstis, nepieciešams vienots, spēcīgs starptautisks atbalsts. Latvija šajā ziņā ir viens no uzticamākajiem Ukrainas atbalstītājiem, gan praktiski sniedzot palīdzību Ukrainai, gan arī mudinot un pārliecinot citas valstis vairāk ieguldīt Ukrainas uzvaras sekmēšanā, lai reģionā atgrieztos ilgtspējīgs miers. Lai to veicinātu, Latvijas amatpersonas aktīvi pārliecina citas valstis par Ukrainas iekļaušanu eiroatlantiskajās struktūrās.

Ministru prezidente Evika Siliņa uzsver, cik būtiska ir nepagurstoša palīdzības sniegšana Ukrainai. “Ukraiņu tauta ir demonstrējusi apbrīnojamu varonību, pašaizliedzību un izturību, aizstāvot savas mīļās mājas un dārgos cilvēkus. Ukraina mums ir mācījusi, ka, ticot savai valstij, mīlot to, ir iespējams sasniegt neiedomājamo un uzvarēt jebko. Mūsu uzdevums ir atbalstīt Ukrainu politiski, militāri, finansiāli, lai panāktu Ukrainas uzvaru un taisnīgu mieru. Tikko kopīgi ar līdzīgi domājošām valstīm panācām Eiropas Savienības prognozējamu, ilgtermiņa atbalstu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā. Latvija līdz šim sniegusi Ukrainas uzvarai atbalstu 650 miljonu eiro apmērā. Uzsveru, ka tas ir gan valdības, gan pašvaldību, gan visas sabiedrības atbalsts. Jau no pirmās noziedzīgā pilna mēroga iebrukuma dienas Latvijas iedzīvotāji nestāvēja malā – paldies par katru ziedojumu, paldies katram brīvprātīgajam, ikvienam Ukrainas atbalsta akciju dalībniekam,” pateicību pauž Ministru prezidente.

Aizvadīto divu gadu laikā Latvijas valdības un sabiedrības sniegtā palīdzība Ukrainai mērojama vismaz 650 miljonu eiro apmērā.  Latvijas valdība Ukrainas militārajam atbalstam šajā laikā novirzījusi vairāk nekā 370 miljonu eiro militārajā ekipējumā, nododot gan dronus, gan helikopterus, haubices, pretgaisa raķetes un citu tehnisko nodrošinājumu. Mūsu Nacionālie bruņotie spēki snieguši arī apmācības Ukrainas bruņoto spēku karavīriem. Tāpat vairāk nekā 20 miljonu eiro vērtībā militāro atbalstu sniegusi arī mūsu sabiedrība un uzņēmēji, ziedojot un nogādājot uz Ukrainu preces aizsardzības vajadzībām.

Latvija kopš 2022. gada kopumā vismaz 36 miljonu eiro apmērā veikusi starptautiskās iemaksas Eiropas Miera mehānismā, ANO Bērnu fondā, NATO Ukrainas visaptverošās palīdzības programmā un citos starptautiskajos formātos, kur valstis palīdz Ukrainai padzīt Krievijas karaspēku no savas zemes un atjaunot izpostītās teritorijas, kā arī nodrošina praktisku un psiholoģisku atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem.

Atbalsts sniegts arī Latvijā – tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas, bēgot no kara, Latvijā uz laiku raduši mājas un drošību. Šie cilvēki saņēmuši pārtikas, higiēnas preču pakas, uzturēšanās dokumentus ar tiesībām uz nodarbinātību un pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstus. Vismaz 21,5 miljoni eiro ieguldīti Ukrainas civiliedzīvotāju izglītības pasākumiem, tāpat līdzekļi atvēlēti, lai šie cilvēki varētu bez maksas mācīties latviešu valodu, un šogad šim mērķim finansējums palielināts līdz 4,6 miljoniem eiro. Jau 2022. gadā bēgļu atbalsta pasākumi mūsu valstī tika apkopoti vienotā plānā; tāds tika izveidots arī 2023. gadā, un arī šim gadam ir izstrādāts plāns kara bēgļu atbalstam 70 miljonu eiro apmērā.

No Latvijas un Latvijas iedzīvotājiem palīdzību saņēmuši arī tie cilvēki, kas joprojām atrodas Ukrainā. Vairāk nekā 48 miljonus eiro gan Latvijas valdība, gan nevalstiskais sektors un sabiedrība kopumā veltījuši, lai uz Ukrainu nogādātu medicīniskās ierīces un medikamentus, humānās palīdzības pakas iedzīvotājiem, materiāltehnisko nodrošinājumu slimnīcām un glābšanas dienestiem. Tāpat stiprināti Ukrainas neatkarīgie mediji un nodrošināts atbalsts kritiskajai infrastruktūrai.

Latvijai rūp, lai arī tad, kad karš beigsies un ukraiņi atgriezīsies savā valstī, tur būtu vismaz daļēji novērsti kara radītie postījumi un Ukraina pēc iespējas ātrāk atgūtos. Vairāk nekā 12 miljoni eiro ieguldīti Čerņihivas apgabala rekonstrukcijā, tāpat atbalsts sniegts Ukrainas Eirointegrācijas procesos un Ukrainas kultūras pieminekļu saglabāšanā.

Lai tuvinātu Ukrainas uzvaru, Latvija nenogurstoši turpinās atbalstīt Ukrainu gan valsts mērogā, gan Eiropas Savienības un globālā arēnā. Baltijas valstis ir vienas no aktīvākajām atbalsta sniegšanā Ukrainai, un liels nopelns tajā ir ne tikai valdību pieņemtajiem lēmumiem, bet arī sabiedrības atsaucībai un nesavtīgumam. Paldies Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām – visiem, kas rod iespēju iesaistīties un ar savu darbu, saviem līdzekļiem un zināšanām palīdz Ukrainai panākt uzvaru šajā karā! Ar kopīgām pūlēm un neļaušanos nogurumam karš ir uzvarams. Slava Ukrainai!

Detalizētāka informācija par Latvijas sniegto atbalstu pieejama Ministru kabineta tīmekļvietnē: Latvija atbalsta Ukrainu | Ministru kabinets (mk.gov.lv).

Informācijas apkopojums par pasākumiem atbalsta paušanai Ukrainai pieejams šeit: kopalidzuzvarai.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI