DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Saeimas namā atklās fotogrāfiju izstādi “Ukraina. Kara hronika”

Saeimas nama Lielajā vestibilā ceturtdien, 22. februārī, atklās fotogrāfiju izstādi “Ukraina. Kara hronika”.

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa. “Tieši šobrīd, kad atbalsts Ukrainai sāk apsīkt, ir vajadzīgs jauns cerības un atbalsta grūdiens. Ja Krievija savu ceļu bruņo asiņainos melos, tad Ukraina liek pretī patiesību, kuru tvērusi fotogrāfija,” pauž Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Tāpat klātesošos uzrunās deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš un Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Anatolijs Kucevols (Anatolii Kutsevol).

Izstāde tapusi sadarbībā ar Ukrainas parlamenta Augstāko Radu, un tās priekšsēdētāja vietniece Olena Kondratjuka (Olena Kondratiuk) Ukrainas parlamenta un visas ukraiņu tautas vārdā pateicas Latvijai par draudzību, atbalstu un palīdzību. “Karš mūs ir ļoti vienojis. Novēlu jums, lai kara šausmas nekad nav jāpiedzīvo realitātē, bet tikai fotogrāfijās. Paturēsim prātā, kāda ir neatkarības un uzvaras cena!” aicina O.Kondratjuka.

Izstādīto fotogrāfiju autori ir divi ievērojami ukraiņu fotožurnālisti - Makss Levins (Maks Levin) un Jans Dobronosovs (Yan Dobronosov). Makss Levins bija portāla LB.ua reportieris. Viņš 40 gadu vecumā gāja bojā pēc diviem apzināti raidītiem krievu šāvieniem 2022.gada martā netālu no Kijivas. Mantojumā Makss atstāja fotogrāfijas, kurās dokumentētas pirmās kara dienas. Jans Dobronosovs ir portāla Telegraf.ua fotogrāfs. Viņš dokumentē cilvēku stāstus jau kopš pirmajām pilna mēroga iebrukuma dienām. Lielākā daļa stāstu ir traģiski, bet pat tajos Jans spējis notvert gaišas un pozitīvas emocijas.

Tāpat šajā dienā Saeimas nama Balsošanas zālē būs aplūkojama ekspozīcija “Ukrainas diplomātiskās dāvanas Saeimai”. Ekspozīcijā aplūkojamas diplomātiskās dāvanas, kuras gadu gaitā saņēmuši Latvijas parlamentārieši no Ukrainas amatpersonām un tautas. To vidū ir gan dāvanas ar tautiskiem motīviem, gan tādas, kas vēsta par 20.gadsimta notikumiem. Īpaši izceļamas dāvanas, kas apliecina kara apstākļu radīto realitāti, ar kuru šobrīd saskaras Ukrainas tauta.

Saeima ceturtdien, 22.februārī, pulksten 9.00 sanāks uz ārkārtas sēdi, lai pieminētu Krievijas Federācijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā gadadienu. Sēdē uzrunas teiks Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, Ministru prezidente Evika Siliņa un attālināti – Ukrainas parlamenta Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk). Šajā dienā Saeimā viesoties aicināti arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI