DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas Prezidijs Pasaules Brīvo latviešu apvienības pārstāvjiem izceļ diasporas būtisko ieguldījumu Latvijas attīstībā

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un citi Prezidija locekļi otrdien, 20.februārī, tikās ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdi Pēteri Blumbergu un citiem apvienības pārstāvjiem, izceļot mūsu ārzemēs mītošo tautiešu būtisko ieguldījumu Latvijas attīstībā un pārrunājot to, kā kopīgiem spēkiem stiprināt Latvijas interešu aizstāvību. 

Diasporas pilsoniskā līdzdalība ir būtiska Latvijas politikā, tautsaimniecībā un aizsardzībā. Katrs latvietis ir nozīmīgs mūsu valstij, norādīja D.Mieriņa. 

Ar PBLA pārstāvjiem tikās arī Saeimas priekšsēdētāja biedres Zanda Kalniņa-Lukaševica un Antoņina Ņenaševa, kā arī Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns. 

Gan Saeimas, gan PBLA pārstāvji kā vienu no būtiskākajām prioritātēm izcēla valsts aizsardzību. Diasporas pārstāvji akcentēja, ka aizsardzība jau vēsturiski ir bijis viens no svarīgākajiem jautājumiem, un uzsvēra arī ārzemju tautiešu ieguldījumu tajā, lai Latvija tiktu uzņemta NATO. Šogad aprit 20 gadi, kopš esam NATO saimē. 

Parlamentārieši izcēla to, cik būtisku darbu diaspora var veikt, savās mītnes zemēs iestājoties par spēcīgu atbalstu Ukrainai cīņā pret agresorvalsti Krieviju. Saeimas Prezidijs akcentēja arī jautājumu par Krievijas nolaupītajiem Ukrainas bērniem, pastiprinot spiedienu uz Krieviju starptautiski, lai palīdzētu pēc iespējas ātrāk bērniem atgriezties dzimtenē. 

Puses sprieda arī par ieguldījumu, ko diaspora var sniegt Latvijas ekonomikas attīstībā un investīciju piesaistē, un bija vienisprātis, ka Latvijā jāveicina investīcijām labvēlīga vide. 

Spriežot par remigrāciju, izcelts tas, cik būtiski ir ārzemēs mītošajiem tautiešiem sniegt informāciju par mājokļu, darba un izglītības iespēju piedāvājumu Latvijā. PBLA pārstāvji uzsvēra, ka Latvijā jāturpina pilnveidojumi izglītības un veselības aprūpes jomā. Tāpat pārrunātas attālinātā darba iespējas ārzemēs mītošajiem diasporas pārstāvjiem, ar savām zināšanās un pieredzi palīdzot šādā veidā. 

Kā būtisku prioritāti puses izcēla arī latviešu kultūras saglabāšanu ārzemēs, kā arī sprieda par to, kā veicināt ārzemēs mītošo tautiešu dalību vēlēšanās. PBLA pārstāvji pozitīvi vērtēja arī Latvijas vēstniecību darbu, stiprinot saikni ar tautiešiem. 

PBLA ir ārzemju latviešu centrālo organizāciju augstākā pārstāvība. Tā apvieno ārzemju latviešu sešas centrālās organizācijas pasaulē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI