DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Ārlietu ministrija Krievijas vēstniecības pārstāvim uzsver Krievijas politiskās vadības atbildību par Alekseja Navaļnija nāvi

2024. gada 19. februārī uz Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas Federācijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis, lai viņam paustu sašutumu un nosodījumu par Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija nāvi cietumā. Krievijas pārstāvim tika uzsvērts, ka Krievijas politiskā vadība un varasiestādes ir tieši atbildīgi par Alekseja Navaļnija vajāšanu un novešanu līdz nāvei ieslodzījumā. Notikušais ir politiski motivēta izrēķināšanās ar redzamāko Krievijas opozīcijas līderi.

Krievijas oficiālajam pārstāvim tika norādīts, ka tiek sagaidīts, ka Krievijai ir jānodrošina neatkarīga un caurskatāma A. Navaļnija nāves apstākļu izmeklēšana, bet amatpersonas, kas atbildīgas par A. Navaļnija nāvi, ir jāsauc pie atbildības.

A. Navaļnijs atradās apcietinājumā kopš 2021. gada februāra, kad pēc saindēšanas un tai sekojošas ārstēšanās Vācijā izlēma atgriezties Krievijā. A. Navaļnijam tika piespriesti vairāki cietumsodi politiski motivētās lietās. Ieslodzījumā viņš ilgstoši tika pakļauts necilvēcīgiem fiziskiem un psiholoģiskiem apstākļiem. Tā bija tieša vēršanās pret viņa politisko aktivitāti un publiski paustajiem, no varas atšķirīgajiem uzskatiem.

A. Navaļnija sistēmiska vajāšana vairāku gadu garumā un viņa novešana līdz pāragrai nāvei ir mērķēta uz pilsoniskā aktīvisma izskaušanu, lai mazinātu alternatīvu viedokļu izpausmes Krievijā. Daudzi viņa domubiedri un sabiedrotie bija spiesti pamest Krieviju ierosināto tiesvedību vai personiskās drošības risku rezultātā. Krievijā joprojām turpinās vairāku tur palikušo A. Navaļnija sabiedroto vajāšana. Latvija nosoda šo Krievijas rīcību un aicina uz visu politiski ieslodzīto atbrīvošanu. Tāpat Krievijas varas iestādēm ir jāatbrīvo aizturētie cilvēki, kuri piedalījās A. Navaļnija piemiņas akcijās. A. Navaļnija ģimenei un atbalstītājiem ir jādod iespēja viņu godpilni izvadīt.

Reaģējot uz A. Navaļnija nonāvēšanu, Latvija atbalsta papildu starptautisko sankciju noteikšanu Krievijai, veicinot tās turpmāku starptautisku izolāciju. 

Tikšanās laikā Krievijas pārstāvim papildus tika pausta kopējā Baltijas valstu nostāja Krievijas prezidenta vēlēšanu jautājumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI