DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pie barotavām saskaitīti vairāk nekā 10 000 putnu 278 vietās Latvijā

FOTO: Līga Auksmuksta

Šogad janvāra beigās septīto gadu pēc kārtas aizvadīta Latvijas Ornitoloģijas biedrības akcija “Ziņo par putniem dārzā”. Šoziem pie barotavām 278 vietās Latvijā novēroti 10 294 putni, pārstāvot 56 putnu sugas.

Visdaudzskaitlīgāk ziņotās sugas šoziem ir lielā zīlīte (2154 putni), lauku zvirbulis (1863 putni), zaļžubīte (750 putni), mājas zvirbulis (649 putni), dzeltenā stērste (513 putni), svilpis (501 putns), zilzīlīte (421 putns), pelēkā vārna (363 putni), meža pīle (334 putni) un sīlis (159 putni).

“Sakām paldies ikvienam, kurš ne tikai vēroja putnus, bet arī rūpīgi un pacietīgi ziņoja par novēroto – gan ievadīja vērošanai atvēlētās stundas precīzu laiku, gan pierakstīja piezīmēs detaļas par novēroto. Īpašs paldies tiem, kuri bija neatlaidīgi pat tad, ja negaidīti saskārās ar tehniskām neērtībām ziņošanas portālā, kas pašreiz tiek pilnveidots, bet neatmeta ar roku un sūtīja individuālu ziņu mums uz e-pastu. Visi dati ir apkopoti un ņemti vērā,” akcijas dalībniekiem pasakās Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāve Agnese Gaile.

Pērn akcijas laikā – no 2023. gada 26. līdz 28. janvārim ­–­ Latvijā 377 putnu barošanās vietā saskaitīti vairāk nekā 10 000 putnu, pārstāvot 48 putnu sugas.

Akcijas mērķis ir saskaitīt putnus dārzā vai pie putnu barotavas, ziņojot par tiem dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasadati.lv. Ideja par akciju "Ziņo par putniem dārzā" aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979. gada. Akcija Latvijā norisinās jau sesto gadu, vienlaikus ar šādu pašu aktivitāti kaimiņvalstīs un citviet Eiropā

Akcijas norisi atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI