DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Jau desmito reizi ārstēšanai Austrumu slimnīcā ierodas karā Ukrainā smagi cietušie 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā jau desmito reizi uzņemti ar labdarības projekta M-Help.com organizēto palīdzības autobusu atgādāti Ukrainas karā smagi cietušie iedzīvotāji. Šoreiz tālo ceļu līdz Latvijai mēroja 25 ievainotie, tostarp viens divpadsmitgadīgs bērns, kurš tālāk ārstēsies Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī divi pacienti, kas bijuši gūstā un tikuši spīdzināti.  

Aleksejs Višņakovs, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs: “Jāapzinās, ka tie ir smagi cietuši pārsvarā jauni cilvēki, kuri guvuši  traumas, kas ir gan fiziskas, gan psihoemocionālas karadarbības sekas. Šīs palīdzības programmas ietvaros Austrumu slimnīcā tiek sniegta nepieciešamā multidisciplinārā ārstēšana un rehabilitācija.

Jau desmito reizi ar labdarības projekta M-Help.com organizēto palīdzības autobusu uz Austrumu slimnīcu atgādāti Krievijas karā pret Ukrainu smagi cietušie ukraiņu karavīri. Seši  no viņiem pēc izmeklējumu veikšanas un veselības stāvokļa novērtēšanas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā turpina ārstēšanos Austrumu slimnīcā, pārējie – atkarībā no traumu specifikas – nogādāti citās Latvijas ārstniecības iestādēs.

Tālo ceļu līdz Latvijas lielākajai slimnīcai šoreiz mērojuši kopskaitā 25 karā cietušie. Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā pacientus sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda – dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls. Visiem pacientiem tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings – dažādi laboratoriskie izmeklējumi, pārbaudot arī multirezistento infekciju iespējamo klātbūtni, jo kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās. 

Lai novērstu kropļojošo kara ievainojumu sekas, Austrumu slimnīcas specializētajās klīnikās ārstēsies seši  kareivji. Viņiem tiks veiktas vairākas sarežģītas un secīgas ķirurģiskas, mikroķirurģiskas un oftalmoloģiskas operācijas. Ievainotie ārstēsies Austrumu slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā, Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikā, Oftalmoloģijas klīnikā, kā arī Rehabilitācijas klīnikā. Visu ārstēšanās laiku ar pacientiem strādās fizioterapeiti, ergoterapeiti, rehabilitologi un funkcionālie speciālisti, lai sekmētu ātrāku atlabšanu pēc smagām operācijām. Plānots, ka divi pacienti saņems mērķētu psiholoģisku palīdzību,  13  pacienti tiks pārvesti tālākai ilgstošai rehabilitācijai uz Nacionālo rehabilitācijas centru “Vaivari”, bet trīs turpinās ārstēties Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Savukārt divpadsmitgadīgs bērns tālāk ārstēsies Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Ukrainas karā cietušo pacientu atvešana uz Austrumu slimnīcu tiek īstenota, pateicoties privātai iniciatīvai – labdarības projekta M-Help.com dibinātāju Arvja Reketa un Mārtiņa Medinieka rīcībai. Savukārt Georgija Logvinska labdarības fonds, kas darbojas Ukrainā, ir aprīkojis un pārbūvējis autobusu, ar kuru tiek nodrošināta šo pacientu transportēšana. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI