DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Veiktas izmaiņas saistībā ar topošo pedagogu stipendiju saņemšanu

FOTO: Freepik.

Šodien, 16. janvārī, Ministru kabineta (MK) sēdē pieņemti grozījumi noteikumos par stipendijām ar mērķi nodrošināt stipendiju piešķiršanu darba vidē balstītās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” studējošiem, nosakot stipendijas apmēru un saņemšanas periodu.

Veiktie grozījumi paredz, ka viens no augstākās izglītības iestādes stipendiju fonda piešķirtajiem stipendiju veidiem studiju programmas apguvei tiek noteikts – stipendija darba vidē balstītās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Skolotājs” studējošajiem ar saņemšanas periodu 12 mēnešus gadā. Stipendijas apmērs – 300 eiro mēnesī.

Līdz ar to augstākās izglītības iestādes stipendiju fondu izveido, paredzot finansējumu stipendiju nodrošināšanai darba vidē balstītās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Skolotājs” studējošajiem atbilstoši apmēram, kas noteikts starp augstskolu un IZM noslēgtajā līgumā par noteiktu speciālistu sagatavošanu.

Tāpat izmaiņas attiecas arī uz tematiskās jomas "Pedagogu izglītība un izglītības zinātne" programmu grupas "Pedagogu izglītība" studējošajiem. Ja iepriekš, piesakoties stipendijai pirmajā studiju gadā, tika noteikts, ka studējošie nedrīkst būt nodarbināti algotā darbā, tad grozījumi nosaka, ka var strādāt par pedagogu vai pedagoga palīgu izglītības iestādē, darba slodzei nepārsniedzot 30 procentus no pedagogam noteiktās darba slodzes, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei, un neveicot blakus darbu.

Stipendijas ieviešanu studējošajiem – topošajiem pedagogiem MK atbalstīja 2023. gada 5. septembrī, nodrošinot tai finansējumu no IZM budžetam piešķirtā papildu finansējuma pedagogu sagatavošanai. Stipendijas apmērs ir 300 eiro un tā paredzēta, lai nodrošinātu valsts izglītības iestādēs nepieciešamo skolotāju skaitu un veicinātu vidējās izglītības absolventu interesi par studijām skolotāju sagatavošanas programmās, it īpaši valstī prioritārajās izglītības (STEM, svešvalodu (EEZ valodu) un latviešu valodas un literatūras mācību) jomās. Ar to tiek nodrošināta arī pāreja uz izglītības ieguvi latviešu valodā un pāreja no krievu valodas kā otrās svešvalodas, tā vietā piedāvājot apgūt citas EEZ svešvalodas (piemēram, vācu, franču, spāņu) kā otro svešvalodu skolās.

Sākotnēji darba vidē balstītās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” studējošo mērķstipendiju izmaksas tika finansētas no Eiropas Sociālā fonda. Taču šobrīd šīs programmas īstenošanu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) finansē no valsts budžeta līdzekļiem, līdz ar ko bija nepieciešams veikt attiecīgus grozījumus no valsts budžeta līdzekļiem finansēto stipendiju piešķiršanu regulējošajā normatīvajā aktā.

Šodien apstiprinātais noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumos Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām” pieejams Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI