DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Gaujas Nacionālā parka bioreģiona vides problēmas un risinājumi jauniešu acīm

Decembra sākumā Cēsīs pirmo reizi notika Jauno vides reportieru misija ‘’Bioreģions’’, kas norisinājās divas dienas un pulcēja vairāk kā trīsdesmit jauniešus vecumā no 12 līdz 20 gadu vecumam. Jaunieši veidoja rakstus, foto un video stāstus par Gaujas Nacionālā parka bioreģiona vides problēmām un risinājumiem.

Misijas laikā jaunieši pilnveidoja gan savas zināšanas, gan palīdzēja plašāk popularizēt Gaujas Nacionālā parka bioreģiona nozīmi sabiedrībai. Ar pieredzējušu ekspertu palīdzību apguva mūsdienu mediju rīkus un komandās izzināja dažādas vides problēmas tēmas - aprites ekonomikas veicināšana, bioloģiskās daudzveidības vairošana pilsētvidē, bioloģiskās pārtikas patēriņa veicināšana un tekstilizstrādājumu ilgtspējība.

Jauno vides reportieru programmas koordinators Latvijā Daniels Trukšans stāsta: ‘’Šī bija pirmā reize, kad Latvijā organizējām JVR misiju un līdz ar to bija uztraukums un neziņa, kā viss izdosies. Bet gala rezultāts ļoti iepriecina un var droši teikt, ka jauniešiem ne tikai izdevās pilnveidot savas zināšanas, prasmes vides žurnālistikā, bet ar saviem darbiem arī plašāk popularizēt bioreģiona nozīmi sabiedrībā.’’

Ar JVR misija ‘’Bioreģions’’ jauniešu veidotajiem stāstiem var iepazīties šeit: Raksti, Foto, Video

Jauno vides reportieru misijā “Bioreģions” piedalījās Cēsu novada pašvaldības bezatkritumu kopienas vadītāja Lāsma Ozola, Bezatkritumu veikala ieber.lv īpašniece Agnese Gaidelone, SIA “ZAAO” Dabas un tehnoloģiju parka “URDA’’ Vides izglītības nodaļas vadītaja Ieva Freimane – Mihailova, Cēsu novada pašvaldības Vides un klimata neitralitātes nodaļas vadītāja Inta Ādamsone, Komunikācijas speciāliste ‘’Skola6’’ Linda Broka un dabisko zālāju eksperte Maija Medne. Un albalstu jauniešiem darbu procesā sniedza pieredzējuši eksperti – laikraksta ‘’Diena’’ un portāla Delfi.lv žurnāliste Kitija Balcare, Latvijas televīzijas un raidījuma ‘’Vides Fakti’’ žurnālists Uldis Birziņš,  ziņu aģentūras LETA Foto redaktore Lita Millere.

''Darbs ar jauniešiem žurnālistikas darbnīcas laikā apliecināja, ka aug jauna un zinātkāra žurnālistu paaudze, kurai vides aizsardzības un ilgtspējīga dzīvesveida tēmas ir jau pašsaprotamas. Jaunieši spēj paraudzīties uz pētāmo tēmu gan globāli, gan lokāli, tiecoties saprast kopsakarības. Tas ir svarīgi, lai veicinātu sabiedrībā līdzdomāšanu un iedvesmotu paradumu maiņai,” uzsver vides tēmu žurnāliste Kitija Balcare.

Misijā “Bioreģions” pulcējās jaunieši no Rīgas, Jelgavas novada, Cēsu novada, Talsu novada, Mārupes novada, Vecumnieku novada, Dienvidkurzemes novada, Kuldīgas novada.

Gaujas Nacionālā parka bioreģiona koncepts ietver sešus principus un astoņus prioritāras rīcības virzienus, kuri ir vērsti uz to, lai veicinātu bioloģiskās pārtikas ražošanu un patēriņu reģionā, nodrošinātu dabas saglabāšanu un atjaunošanu, mazinātu atkritumu rašanos sadzīvē un saimniekošanā, veicinātu vietējā apritē balstītu ekonomiku, veicinātu pāreju uz atjaunojamajiem energoresursiem, atbalstītu saudzīgu dabas resursu un kultūrvēsturiskā mantojuma izmantošanu un attīstītu tūrismu, kas piedāvā autentisku pieredzi.

Vides izglītības fonds (VIF) ir dibināts ar mērķi veicināt ilgtspējīgu attīstību ar vides izglītības palīdzību. VIF pamatktivitātes ir saistītas ar pasaules vadošās vides izglītības organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) programmu īstenošanu Latvijā.

Jaunie vides reportieri programmu Latvijā īsteno nodibinājums “Vides izglītības fonds”. Programmu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds projekta “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2023.gadā” (Nr. 1-08/54/2023) ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI