DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pēc astoņiem gadiem noslēdzas deinstitucionalizācijas projekta ieviešana Rīgas reģionā

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībās ir saņēmuši 661 bērns ar funkcionāliem traucējumiem, 342 pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī 378 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vecāki un aizbildņi.  

Rīgas plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas projekta vadītāja Annele Tetere: “Ar deinstitucionalizāciju tika uzlabota dzīves kvalitāte bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un to vecākiem, kā arī pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, kas pieteicās dalībai projektā un kuriem speciālistu komanda izvērtēja individuālas vajadzības un sagatavoja atbalsta plānu. Projekta ietvaros tika nodrošināti sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi (ESF finansējums), lai cilvēkiem ar ierobežotām spējām sevi aprūpēt sniegtu nepieciešamo atbalstu dzīvošanai mājās un iespēju iekļauties apkārtējā sabiedrībā.” 

Izbūvēta līdz šim vērienīgākā infrastruktūra 

Vienlaikus pašvaldības izveidoja arī sociālo pakalpojumu infrastruktūru (ERAF finansējums), balstoties uz jomas ekspertu izstrādāto vienotu deinstitucionalizācijas plānu jaunu sociālo pakalpojumu izveidei Rīgas plānošanas reģionā. 

Cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem uzbūvēti 10 grupu dzīvokļi ar 89 pakalpojuma vietām un 8 dienas aprūpes centri ar 148 pakalpojuma vietām, kā arī izveidotas 4 specializētas darbnīcas ar 61 pakalpojuma vietām un 7 ,,Atelpas brīža” pakalpojumi ar 15 pakalpojuma vietām. Bērniem ar funkcionāliem traucējumiem izveidoti 12 sociālās rehabilitācijas pakalpojumu centri un viens dienas aprūpes centrs ar 10 pakalpojuma vietām. 66 cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem no valsts sociālās aprūpes namiem Rīgā varēja pārcelties uz dzīvi sabiedrībā. Rīgas reģiona partnerpašvaldībās tika likvidēti visi bērnu sociālās aprūpes centri, nodrošinot vietu ģimenēs vai ģimenei pietuvinātā vidē. 

Rīgas plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas projekta vadītāja Annele Tetere:  “Deinstitucionalizācija ir īpašs projekts Latvijai, kas ar pašvaldību atbalstu astoņu gadu laikā pacēlis jaunā līmenī cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem iekļaušanos sabiedrībā. Tagad pojekts ir noslēdzies, un mums ir iespēja atskatīties uz projektā sasniegto. Liels paldies jāsaka pašvaldībām un tās sociālā dienesta darbiniekiem, kas ieguldījuši lielu darbu, lai dzīve šai sabiedrības daļai un to tuviniekiem kļūtu iekļaujošāka, patstāvīgāka un pilnvērtīgāka. Projekts ir palīdzējis sabiedrībai kļūt daudz pieņemošākai, saprotot, ka cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem ir mūsu līdzcilvēki gan mūsu ikdienas gaitās, gan arī pasākumos.”  

Projekts jau no pirmsākumiem bija kā sēklas nauda pašvaldībām, lai tās atbalstītu un iedrošinātu izveidot sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu ekosistēmu šīm projekta mērķgrupām un to piederīgajiem. Pēc projekta noslēguma tālāki lēmumi par pakalpojumu sniegšanu gulstas uz pašvaldībām. Annele Tetere atzīst, ka šis projekts sniedzis būtisku ieguldījumu tieši pašvaldību izaugsmē, sapratnē par šo jautājumu nozīmīgumu, un rezultējies ar konkrētām rīcībām, neizvēloties iet vieglāko ceļu. Var viennozīmīgi teikt, ka tās kļuvušas atvērtākas un izprotošākas pret šīs sabiedrības daļas vajadzībām, kā arī vairāk apzinās savu lomu atbalstošas un iekļaujošas vides veidošanā. Plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projekta komandai šis projekts ir noslēdzies, bet pašvaldības uzsāk patstāvīgo ceļu tā īstenošanai, pieņemot atbildīgi lēmumus par finansējuma piešķiršanu, kā arī turpinot diskusijas par valsts atbalstu. 

Kopējās investīcijas pārsniedz 23,7 miljonus eiro 

Deinstitucionalizācijas projekta reģionā kopējās izmaksas par sabiedrībā balstītu pakalpojumu sniegšanu, individuālu personu vajadzību izvērtējuma veikšanu un deinstitucionalizācijas plāna izstrādi katrai pašvaldībai ir 10 319 727, 83 eiro, no kuriem 85% ir Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējums un 15% Valsts budžeta finansējums. Savukārt infrastruktūras projektu īstenošanai pašvaldībās izmantots ERAF līdzfinansējums 13 477 083,90 eiro apmērā. 

Kopumā 12 pašvaldības piedalījās Rīgas plānošanas reģiona īstenotajā projektā: administratīvajā teritorijā ietilpstošais Ādažu novads, Ķekavas novads, Mārupes novads, Olaines novads, Ropažu novads, Salaspils novads, Siguldas novads. Projektā piedalījās arī Saulkrastu, Limbažu, Tukuma un Ogres novada pašvaldības, jo projekts uzsākts pirms administratīvi teritoriālās reformas, kad šo novadu teritorijas bija Rīgas plānošanas reģiona sastāvā.  

Rīgas plānošanas reģions īstenoja ESF projektu Nr.9.2.2.1./15/I/002 “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI