DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas lielajās ostās samazinājies kopējais kravu apjoms

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas (SM) apkopotajiem datiem 2023. gada 11 mēnešos Latvijas lielajās ostās salīdzinot ar pērnā gada šādu periodu par 18,9% samazinājies kopējais kravu apjoms, taču vienlaikus ostās vērojams pieaugums vairākos kravu segmentos. Palielinās konteineru, šķeldas un celtniecības kravu apgrozījums. Mazajās ostās kravu apjoms stabils, pieaudzis par 1,5%.

Ņemot vērā kopējo kravu apgrozījuma samazinājumu salīdzinot ar pērno gadu, ostas aktīvi meklē risinājumu, veidojot jaunus loģistikas koridorus un attīstot alternatīvas piegāžu ķēdes, tādējādi veicinot  pieaugumu atsevišķos kravu segmentos un ilgtermiņā kāpinot kopējo kravu apjomu. Līdztekus tam tiek meklētas un piesaistītas jaunas investīcijas ražošanas attīstībai ostu teritorijās.

Neskatoties uz kopējo kravu apgrozījuma samazinājumu, par 4,3% pieaug konteineru kravu un par 9,6% palielinājies labības kravu apjoms gan Latvijas ostās, gan par 31,1% dzelzceļa pārvadājumos.

Rīgas ostā gada 11 mēnešos pārkrautas 17 miljoni tonnas kravu, tostarp labības kravas, kuru apjoms bijis par 18,1% lielāks kā pērn šajā pašā laikā. Tāpat pieaugums par 6,8% bija vērojams konteineru kravu apgrozījumā. Ostā sarucis pārkrauto ogļu, naftas produktu, rūdas un kokmateriālu kravu apjoms, kopskaitā tas samazinājies par 19,9%.

Ventspils ostā šajā periodā kopskaitā apstrādātas 9,7 miljoni tonnu kravas. Šajā ostā par 18,9% pieaudzis rūdas kravu, par 1,1% palielinājies labības kravu apgrozījums, bet 3,4 reizēm kāpis celtniecības materiālu apjoms. Ventspilī vērojams samazinājums naftas produktu, kokmateriālu, ogļu un ro-ro kravu segmentā, tādēļ kopskaitā šajā periodā kravu apjoms samazinājies par 27% salīdzinot ar pērnā gada tādu pašu periodu.

Liepājā šajā periodā kopējais kravu apgrozījums bija 6,5 miljoni tonnu. Ostā turpina palielināties šķeldas kravu apgrozījums, kas pieaudzis par 11,6%, kāpis arī labības kravu apjoms par 3,5% un cukura kravas, kas ostā pārkrautas 2 reizes vairāk nekā pērn. Taču arī Liepājā samazinās kravu apgrozījums tādos segmentos kā konteineru, beramkravu, ogļu, celtniecības materiālu un naftas produktos, tādēļ kopējais kravu apjoms sarucis par 6,6%  

Līdzīgi kā ostās, arī dzelzceļa kravu pārvadājumos kopējais kravu apjoms ir sarucis par 28,2%. To galvenokārt ietekmēja kritums ogļu, minerālmēslu, kokmateriālu un naftas produktu grupās. Neskatoties uz kravu apgrozījuma kopējo samazinājumu, saglabājas stabils labības kravu apgrozījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI