DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Trešajā adventē Rīgā skanēs koncerti, un svinētājus pulcēs jautri pasākumi apkaimju kultūras vietās

Svētki tuvojas straujiem soļiem un pasākumu karuselis uzņem apgriezienus. Lec iekšā svētku virpulī un izbaudi Rīgas krāšņo un skanīgo svētku programmu, sagaidot Trešo adventi.

Koncerti un pasākumi, sagaidot Trešo adventi

15. decembrī plkst. 19.00 Koncertzālē “Ave Sol” izskanēs koncerts “Sniegpārslu kaleidoskops”. Koncerta muzikālo kaleidoskopu veidos plašs skaņdarbu spektrs – no Emīla Dārziņa “Melanholiskā valša”, Imanta Kalniņa, Kārļa Lāča, Raimonda Paula dziesmu aranžijām līdz Edvarda Grīga u.c. pasaulslavenu komponistu darbu pārlikumiem koklei. Kokļu dzidro skanējumu papildinās arī vokāli dziedājumi un programmu caurvīs tematisks prozas lasījums.

16. decembrī plkst. 11.00, 13.00, 15.00 un 17.00 muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” aicina uz Mūzikas salonu Jūgendstila Ziemassvētku noskaņās. Flautas skaņas vēsturisko jūgendstila klavieru pavadījumā uzburs sirsnīgu gaisotni, kāda bija raksturīga pilsētnieku mājokļos 20. gs. sākumā.

Tikmēr plkst. 18.00 Koncertzālē “Ave Sol” notiks koncerts “Lūgšana Ziemassvētku vakarā”. Koncerta programma ļaus uz brīdi ieslīgt mierpilnās pārdomās, klausoties lieliskus, muzikāli bagātus un skanīgus Valta Pūces, Valda Zilvera, Jāņa Lūsēna, Ērika Ešenvalda un citu komponistu skaņdarbus.

Trešajā adventē, 17. decembrī, no plkst. 11.30 līdz plkst. 12.00 pie Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” filiāles Ieriķu ielā 43A un no plkst. 12.30 līdz plkst. 13.00 pie Mēbeļu nama, Dzelzavas ielā 72 muzicēs Ziemassvētku vecīšu kvintets. Skanēs labi atpazīstamas un tradicionālas Ziemassvētku dziesmas, kuras visi vēlamies dzirdēt šajā svētku gaidīšanas laikā.

Adventes dienā plkst. 11.00, 14.00 un 16.00 muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” aicina ģimenes ar bērniem uz svētku sarīkojumu. Kopā ar bērnu iemīļoto rokas lelli Runci Albertu tiks izspēlēta pasaka par Ziemassvētkiem. Dalībniekus priecēs stāsts par svētku gardumiem – piparkūkām un tikšanās ar Ziemassvētku vecīti.

No plkst. 13.00 līdz plkst. 16.00 Rīgas Lutera baznīcas teritorijā, Torņakalna ielā 5, pasākumā “12 svētās naktis” norisināsies tirdziņš, lielā svētku loterija, būs foto stūrītis, kafejnīca, kur iegādāties svētku gardumus, kā arī labo domu un pateicību vieta klusumā. Plkst. 16.00 uz baznīcas pulksteņa vecās ciparnīcas tiks iedegta trešās Adventes svece.

Bet no plkst. 14.00 līdz plkst. 15.30 Kultūras centra “Imanta” Lielajā zālē notiks Ziemassvētku koncertuzvedums bērniem “Nedienas ar Ziemassvētku vecīti”. Izrādes laikā deju kolektīva “Mazais Andžiņš” un vokālā ansambļa “Tu un es” dalībnieki iejutīsies rūķu, Brīnumu meža iedzīvotāju lomās – gan izpildot kolektīvus priekšnesumus, gan darbojoties kā aktieri kopā ar Ziemassvētku vecīti.

Savukārt no plkst. 16.00 līdz plkst. 16.45 Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā varēs vērot muzikālo priekšnesumu “Skursteņslauķu jampadracis”. Skursteņslauķu jampadraci un Ziemassvētku atmosfēru uzburs un pārsteigumus sarūpēs diksilenda “Sunny Groove Dixie” mūziķi.

Koncertzālē “Ave Sol” plkst. 18.00 sanākušos priecēs koncerts “Ir atkal laiks”. To atskaņos koncertorganizācijas “Ave Sol” jauktais koris “Sonante”, pianiste un komponiste Madara Kalniņa, čelliste Elīza Petrenko, sitaminstrumentālists Mārcis Kalniņš un soliste Sabīne Krilova. Programmā latviešu komponistu darbi. Savukārt Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā plkst. 18.00 izskanēs Trešās adventes koncerts “Cel mūs augšup”. Koncertā skanēs 16. gadsimtā Florencē, Romā un Rīgā radīta mūzika. Koncerta noskaņa veidota gan adventa laika pārdomās, gan Ziemsvētku gavilēs un spozmē.

No plkst. 19.00 līdz plkst. 20.00 Rīgas kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” Lielajā zālē notiks Trešās adventes koncerts, kas noslēgs koncertu sēriju “Ziemas svētdienas mazajā ģildē 2023”. Koncertā uzstāsies Kristīne Pāže, Didzis Bardo un Krists Krūskops un tajāizskanēs patiesi un dziļdomīgi muzikāli stāsti, kas daudzus jo daudzus klausītājus aizvedīs nostalģijas pilnā ceļojumā tuvāk sev pašiem.

Trešās Adventes kultūras pasākumus plkst. 19.30 noslēgs labdarības akcijas “Eņģeļi pār Latviju” koncerts Rātslaukumā. Koncerts Rātslaukumā papildinās Vecrīgas Ziemassvētku pasaku, kļūstot par sirsnības, pateicības un labo darbu kulmināciju ikgadējai labdarības akcijai “Eņģeļi pār Latviju”. Rātslaukums pārtaps par svētku vietu ar koncerta skatuvi, zvanu centra brīnumu mājiņu, radio “Star FM“ tiešā ētera izbraukuma studiju, svētku kārumu vagoniņiem, ziedojumiem paredzētām vietām, kā arī citiem pārsteigumiem, kas priecēs klātesošos.

Ziemassvētku sporta gars

17. decembrī  aktīvā dzīvesveida piekritējiem tiks piedāvāta brīnišķīga iespēja pozitīvā gaisotnē pavadīt brīvdienu, jo “Rimi Olimpiskajā centrā” Rīgā, Grostonas ielā 6B, notiks aktīvās atpūtas pasākums “Sportiskie Ziemassvētki”. Šis sportiskais pasākums būs saistīts ar ziemas prieku baudīšanu iekštelpās. “Rimi Olimpiskajā centrā”, kur ikdienā valda basketbols, volejbols, futbols, peldēšana, florbols, vingrošana  un vēl citi sporta veidi, šoreiz aktīvās atpūtas cienītajiem būs pašiem iespēja izkustēties un piedalīties dažādās aizraujošās aktivitātēs.

Tostarp sportotājus priecēs arī dažādi jauki muzikāli priekšnesumi un sportiski meistarības paraugdemonstrējumi. “Sportisko Ziemassvētku” pasākumi norisināsies visas dienas garumā.

Ziemassvētku tirdziņi un Ziemassvētku gaismas taka

Atgādinām, ka šonedēļ darbosies arī svētku tirdziņi Esplanādē un Doma. Esplanādes tirdziņā izrotātajās un izgaismotajās tirgotāju mājiņās ikviens atradīs dāvanas no vietējo amatnieku produktu klāsta, kā arī izpriecāties varēs braucienā ar panorāmas ratu, kas ļaus nolūkoties uz priekpilno rosību no 15 metru augstuma. Viena no priecīgākajām atrakcijām, ko sastapsiet šī gada Esplanādes Ziemassvētku tirdziņā, ir “Trušu karaliste”, kas piesaista gan lielos, gan mazos garāmgājējus. Savukārt Doma laukuma tirdziņā varēs sajust Ziemassvētku atmosfēru, iegādāties dāvanas un baudīt plašu kultūras programmu.

Savukārt 16. decembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00 Bērnu un jauniešu centrā  "Laimīte", Sarkandaugavas iela 24, norisināsies Ziemassvētku tirdziņš “Satikšanās 12. mēnesī”. Tirdziņa dienā apmeklētāji varēs radoši izpausties meistarklasēs, iepirkties bērnu un jauniešu darinājumu tirdziņā, kā arī baudīt svētku koncertu un satikt Ziemassvētku vecīti un Sniega māti.

Aicinām arī baudīt maģiskos gaismas piedzīvojumus. Līdz pat februārim Rīgas bulvāri un parki, pilsētas klusais centrs un vecpilsēta būs ietērpti gaismas rotā, pārvēršot pilsētvidi maģiskā gaismas piedzīvojumā. Pilsētas kanālmalas apstādījumos, līdzīgi kā pērn, būs izstaigājama "Ziemassvētku gaismas taka". Tajā rīdzinieku iemīļotajam mēnestiņam šogad pievienojušās pavadones – 10 dzirkstošas zvaigznītes.

Līdz pat 26. decembrim Vērmanes dārzā darbosies “Saulgriežu skapis”, kurā imitējot zvaigžņoto debess jumu, var sadzirdēt nākotnes pareģojumus, ticējumus, novēlējumus un gūt iedvesmu nākamajam gadam.

Vairāk par Rīgas pašvaldības Ziemassvētku gaidīšanas laikam veltītiem pasākumiem var uzzināt tīmekļvietnē svetki.riga.lv, kā arī sekot līdzi to jaunumiem sociālo tīklu lapā “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI