DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Sniedz atbalstu dabas stihiju radīto postījumu novēršanai Jēkabpils novada un Cēsu novada pašvaldībās

Ministru kabinetā apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie trīs rīkojuma projekti par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Jēkabpils novada pašvaldībai un Cēsu novada pašvaldībai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar 2023. gada dabas stihiju radītajiem postījumiem un to seku novēršanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa: “Diemžēl šajā gadā dabas stihijas postījumu radītie apmēri pārsniedza pašvaldību iespējas ar saviem līdzekļiem tās novērst. Tādēļ valdības līmenī tika pieņemti vairāki lēmumi par finansējuma piešķiršanu pašvaldībām. Konkrētais lēmums paredz kompensēt Jēkabpils pašvaldībai radušos izdevumus, izmaksājot mājokļa atjaunošanas pabalstus un krīzes pabalstus iedzīvotājiem. Tāpat paredzēts kompensēt arī bojājumu izmaksas, kas radītas Jēkabpils un Cēsu novada pašvaldību infrastruktūrai.  Esmu gandarīta, ka kopējiem spēkiem ir izdevies mazināt dabas stihiju radītās sekas.”

Viens no Ministru kabineta rīkojuma projektiem paredz no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" (LNG) piešķirt VARAM finansējumu 1 704 550 eiro apmērā pārskaitīšanai Jēkabpils novada pašvaldībai, lai segtu izdevumus par 2023. gada janvāra plūdu laikā cietušo pašvaldības ielu atjaunošanu, aizsargdambja un Daugavai pieguļošo ceļu atjaunošanu Jēkabpils novada pašvaldības teritorijā, kā arī kompensētu pašvaldības izmaksātos mājokļa atjaunošanas pabalstus un krīzes pabalstus iedzīvotājiem. Minētais finansējums ir otrā daļa no kopējā Jēkabpils novada pašvaldības pieprasījuma, lai segtu izdevumus, kas radušies plūdu laikā. Par pirmo daļu no LNG tika izmaksāts finansējums 898 613 eiro apmērā par plūdu laikā veiktajiem avārijas stiprināšanas darbiem un primārajiem pasākumiem plūdu seku novēršanai.

Otrs Ministru kabineta rīkojuma projekts paredz no LNG  piešķirt 28 050 eiro  Jēkabpils novada pašvaldībai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar 2023. gada martā un aprīlī pavasara plūdu radīto postījumu novēršanu infrastruktūras objektiem Jēkabpils novada pašvaldības teritorijā. Pamatojoties uz pašvaldības iesniegto informāciju, plūdi radīja postījumus četriem autoceļiem Jēkabpils novada Dunavas pagastā.

Savukārt trešais - Cēsu novada pašvaldībai, lai segtu izdevumus saistībā ar 2023. gada 18. un 19. augustā stipru lietusgāžu izraisītajiem postījumiem pašvaldības īpašumā esošajiem infrastruktūras objektiem Cēsu novada pašvaldības teritorijā un paredz piešķirt finansējumu 50 290 eiro apmērā. Pamatojoties uz pašvaldības iesniegto informāciju, spēcīgo lietusgāžu rezultātā applūda un izveidojās izskalojumi uz ielām, parkos, tai skaitā aktīvās atpūtas parkā, kapsētā un dzīvnieku patversmē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI