DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Vēstnieks Andrejs Pildegovičs uzsver medijpratības nozīmi ANO informācijas politikas veidošanā

2023. gada 12. decembrī Valmierā norisinājās starptautiska sarunu laboratorija "Medijpratība un kognitīvie aspekti mākslīgā intelekta laikmetā", ko organizēja Vidzemes Augstskola sadarbībā ar UNESCO Nacionālo komisiju un ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu. Sarunu laboratorijā tika skaidrots, kā dezinformācijas uztveri ietekmē mākslīgais intelekts un kā no psiholoģijas viedokļa tiek ietekmēti kognitīvie aspekti medijpratībā. Semināras tika rīkots nolūkā uzlabot sabiedrības izpratni par izziņas procesiem, kas saistīti ar medijpratību un to, kā mākslīgais intelekts un mūsdienu tehnoloģijas ietekmē mediju satura veidošanu un patērēšanu.

Šis bija pirmais šādu nozaru starpdisciplinārais pasākums Latvijā, kas vienkopus pulcēja neirokognitīvās un komunikācijas pētniecības jomas ekspertus un praktiķus no Latvijas, Zviedrijas, Apvienotās Karalistes, Igaunijas, Lietuvas, Marokas.

Pasākuma atklāšanā klātesošos uzrunāja arī speciālo uzdevumu vēstnieks – Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē (20262027) sekretariāta vadītājs Andrejs Pildegovičs. Viņš uzsvēra, ka medijpratība ir aktuāls un nozīmīgs jautājums arī ANO struktūrās. Latvija, kandidējot uz ANO Drošības padomi 2025.gada vēlēšanās (darbam padomē 2026.2027. gadā), aktīvi iesaistās ANO informācijas politikas veidošanā, īpašu uzmanību pievēršot dezinformācijas apkarošanai, medijpratības uzlabošanai, žurnālistu drošībai un mediju brīvībai. “Ceram, ka šāda sarunu laboratorija stiprinās Latvijas pieredzi un ekspertīzi šajās jomās, ko ievēlēšanas gadījumā varēsim likt lietā,” pauda A. Pildegovičs.

Sarunu laboratorijas noslēgumā oficiāli tika atklāta arī UNESCO Mediju un informācijas pratības un zinātnes pratības katedra, kas Vidzemes Augstskolā darbojas jau kopš 2022. gada. 

Pasākuma mērķauditorija bija par informācijas vākšanas un apstrādes profesionāļi un interesenti.

Sarunu laboratorijas ieraksts skatāms šeit: FB un/vai YT saite.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI