DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Austrumu slimnīcā atklāj Autoimunitātes centru

Publicitātes foto

Šodien, 2023. gada 6. decembrī, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) svinīgi atklāja  Autoimunitātes centru, kas dibināts ar mērķi  īstenot padziļinātu autoimūno slimību zinātnisko izpēti un veicināt slimnīcas ārstu un rezidentu aktīvāku iesaisti zinātniski pētnieciskajā darbībā, kā arī starptautiska mēroga sadarbībā. Austrumu slimnīcas vadošie ārsti dažādās specialitātēs – reimatoloģijā, neiroloģijā, endokrinoloģijā u.c. – sadarbībā ar Rīgas Stradiņa Universitāti (RSU) piedalīsies dažādos starptautiskos grantu pētījumos, paralēli uzsākot pētījumu datu platformas veidošanu. Tas ļaus nākotnē būt starptautiskā apritē un publicēties autoritatīvos starptautiskos izdevumos, tādējādi uzlabojot autoimūno un autoiekaisīgo saslimšanu pacientu ārstēšanas iespējas. 

Piedaloties Austrumu slimnīcas vadošajiem ārstiem, speciālistiem, slimnīcas valdei, Izraēlas vēstniecei LatvijāŠāronai Rapaportai-Palgi un ārvalstu sadarbības partneriem, 6. decembrī svinīgā gaisotnē tika atklāts Autoimunitātes centrs.  

Autoimūnās saslimšanas ir slimības ar nezināmu cēloni un sarežģītu – neskaidru patoģenēzi. Slimības reuzultātā cilvēka imūnsistēma uztver savas šūnas un audus kā svešus un sāk tiem uzbrukt. Autoimūnās saslimšanas var  ietekmēt jebkādus orgānus un orgānu sistēmas. Slimības izpaužas ar dažādiem simptomiem un pazīmēm. Tiek uzskatīts, ka aptuveni līdz pat 13% no populācijas var piemeklēt autoimūna saslimšana. Dažas no visbiežāk sastopamajām autoimūnām slimībbbbām ir, piemēram, reimatoīdais artrīts, multiplā skleroze, psoriāze, sistēmiskā sarkanā vilkēde, celiakija, 1. tipa diabēts, Hašimoto tiriodīts. Autoimūno slimību diagnostika var būt sarežģīta un bieži pieprasa multidisciplināru pieeju. Autoimūnās saslimšanas ir hroniskas un pacientam ir nepieciešama  ilgstoša uzraudzība un ārstēšana, lai m     azinātu simptomus un uzturētu nemainīgu veselības stāvokli. 

Jaunizveidotā Autoimunitātes centrā mērķis ir pilnveidot slimību un to patoģenēzes pētīšanu un tādējādi turpmāk uzlabot arī ārstēšanu. Centra vadītājs ir ārsts reimatologs Mihails Tarasovs, kurš izceļ centra nozīmi un uzdevumus: “Jaunatklātā centra mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu un autoimūno un autoiekaisīgo slimību mūsdienīgu diagnostiku, ārstēšanu un pētniecisko darbu atbilstoši labākajiem klīniskās prakses nosacījumiem un prioritārajiem virzieniem. Plānojam uzlabot šo slimību agrīno diagnostiku, izmeklēšanas un ārstēšanas algoritmu izveidi un ieviešanu, nodrošinot multidisciplinārus konsilijus.” Sadarbībā ar RSU plānota šo slimību padziļināta izpēte, piedaloties vietēja un starptautiska mēroga pētījumu programmās. 

Autoimunitātes centra atklāšanas pasākumu pagodināja arī Izraēlas autoimūno slimību zinātniskās izpētes centra Sheba Medical Center profesors Yehuda Shoenfeld, kas tiek uzskatīts par starptautiska mēroga autoritāti. Profesors uzteica Austrumu slimnīcas ārstus par mērķtiecīgu un apņēmīgu virzību, ejot zinātnes ceļu, un dalījās pieredzē, sniedzot vērtīgus ieteikumus. 

Austrumu slimnīcas viens no stratēģiskās attīstības virzieniem ir aktīva iesaiste zinātniskajā darbībā un starptautiskajā sadarbībā, kas palīdz attīstīt inovatīvas ārstēšanas metodes, veicina zināšanu un prasmju attīstību, piedāvā labākus risinājumus pacientiem, palīdz piesaistīt talantīgus speciālistus un veicina kopējo medicīnas zinātnes progresu. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI