DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

VARAM: digitālajiem līderiem ir nozīmīga loma digitālo prasmju un e-risinājumu lietošanas veicināšanā sabiedrībā

5.decembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vairāk nekā 600 digitālos aģentus un līderus iepazīstināja ar nozares aktualitātēm, lai tie spētu vēl efektīvāk atbalstīt iedzīvotājus e-risinājumu saņemšanā.

Atbilstoši Eiropas Komisijas ziņojumam par stāvokli digitālajā desmitgadē (Report on the State of the Digital Decade), Latvija sabiedrisko pakalpojumu digitalizācijas ziņā ir viena no vadošajām dalībvalstīm. Visos šīs jomas rādītājos Latvija darbojas virs Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa. Taču lai spētu saņemt e-pakalpojumus, nepieciešamas digitālās prasmes. Pamata digitālās prasmes Latvijā ir 51% no iedzīvotājiem vecumā no 16 līdz 74 gadiem. VARAM ir īstenojusi digitālo aģentu un līderu programmu dažādu iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kas iegūtās zināšanas nodos tālāk savās kopienās vai reģionos, lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus iepazīt un izmantot e-risinājumus.

Digitālie līderi ir apguvuši un izmanto valsts iestāžu e-risinājumus dažādu dzīves situāciju risināšanā un personības testu rezultātā ir identificēta to spēja veikt zināšanu un iemaņu multiplikatora funkcijas. Digitālie līderi ir izglītoti strukturēti mācīt un konsultēt e-prasmju jomā. Digitālie līderi ir tie, kas vistiešāk saskaras ar iedzīvotājiem un sniedz atbalstu e-risinājumu izmantošanā. Latvijā ir vairāk nekā 8000 apmācītu digitālo aģentu un līderu.

Digitālo aģentu un līderu tīklošanās pasākums ir turpinājums Digitālo līderu mācību programmai ar mērķi sniegt aktuālāko informāciju par dažādiem e-risinājumiem, jaunumiem digitālās transformācijas jomā, dalīties pieredzē, uzturēt kontaktus un veicināt digitālo līderu piederības sajūtu digitālajai komūnai. 

Pasākumu atklāja Maija Katkovska ar aktualitātēm no Latvijas Drošāka interneta centra (drossinternets.lv). Labajā praksē dalījās Daiga Frīdberga no Mālpils pagasta Valsts un pašvaldību vienotā klientu apkalpošanas centra, pastāstot par iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem un dažādiem situāciju atrisināšanas piemēriem. Savukārt VARAM Valsts pakalpojumu un datu pārvaldības departamenta direktora vietniece, Pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja Maija Anspoka dalījās ar prognozētajiem izaicinājumiem un iespējām nākotnē pakalpojumu sniegšanas jomā. Pakalpojumu attīstības nodaļas eksperte e-adreses jautājumos Ilona Bumbiere vērsa uzmanību uz e-adreses izmantošanas lietderīgumu ar vairāku publiskajā vidē izskanējušu gadījumu piemēriem, kur e-adrese būtu bijusi veiksmīgāka alternatīva ierastajai saziņai papīra formā un e-pastā. Tāpat digitālie līderi tika informēti par iespēju e-adresi lietot, izmantojot Smart-ID. Savukārt pakalpojumu pārvaldības eksperts Vilmārs Baumanis sniedza ieskatu Vienotās digitālās vārtejas prasību izpildē.

Ar labo praksi dalījās arī Kuldīgas inovāciju centra vadītājs Artis Gustovskis, pastāstot par mācību organizēšu un īstenošanu senioriem, mācību tēmu izvēli un starpiestāžu veiksmīgo sadarbību,  VARAM Digitālās politikas attīstības nodaļas projekta vadītāja Linda Miķelsone digitālajiem līderiem klāstīja par Eiropas Savienības digitālās identitātes maka pilotprojektu: Latvijas dalību NOBID konsorcijā. Noslēgumā Sanita Meijere, SK ID Solutions AS Latvijas filiāles un Biznesa attiecību vadītāja, dalījās ar Smart-ID risinājuma iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI