DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Interaktīvā izstādē Dabas muzejā aicina tuvāk iepazīt skudras

FOTO: LNDM arhīvs

No šodienas Latvijas Nacionālajā dabas muzejā ir apskatāma interaktīva izstāde „SKUDRA”, kurā ikviens var tuvāk iepazīt šo mazo, rosīgo kukainīti un tā dzīvi Latvijā un citviet pasaulē. Izstāde mudina pievērst uzmanību skudru attiecībām gan savā starpā, gan ar citiem dzīvniekiem un mums, cilvēkiem. 

Jau bērnībā iemācāmies pazīt skudru kā simbolu darba tikumam, un kopš seniem laikiem cilvēki tās aprakstījuši tautasdziesmās un sakāmvārdos. Izstāde ļauj paraudzīties uz skudru daudzveidību, dzīvesveidu un nozīmīgo lomu dabas procesos. 

Izstāde ir interaktīvs stāsts par skudrām un to mijiedarbību ar dažādiem dzīvajiem organismiem. Tā iepazīstina ar jaunāko pētījumu rezultātiem par skudru radniecību ar citiem plēvspārņiem un aicina tuvplānā aplūkot skudras ārējās uzbūves īpatnības – kā skudras galva, taustekļi vai dzelonis izskatās ievērojamā palielinājumā. Izstādē pirmoreiz publiski apskatāmas Latvijas Nacionālā dabas muzeja jaunajā makrofoto studijā tapušās skudru portretu fotogrāfijas.

Vairāki desmiti fotogrāfiju no gandrīz visiem Latvijas novadiem šovasar tika iesūtīti Dabas muzeja izsludinātajā iniciatīvā „Meklējam Latvijā lielākos skudru pūžņus”, un izstādē ir apskatāmas piecas šajā iniciatīvā saņemtās fotogrāfijas ar Latvijā atrastajiem lielākajiem dižpūžņiem. Izstāde ļauj izzināt, kas notiek skudru mājvietu iekšienē un kāda ir skudru saimes struktūra. Aplūkojami gan dabā sastopamie skudru ienaidnieki, gan dzīvnieki, kuriem ar skudrām ir ciešas attiecības. Cilvēku un skudru saistību ataino dažādi piemēri no medicīnas, grāmatniecības, kinomākslas, mūzikas un pat kāda Dienvidamerikas cilšu iniciācijas rituāla.

Izstādes saturu veidojuši Latvijas Nacionālā dabas muzeja entomologi un citi speciālisti, izstādes dizainu – Aģentūra Raugs, savukārt izstādes izgatavošanu veikusi SIA „Lowtech”. Izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu, Daugavpils Universitāti, SIA „Antspils”, Latvijas Mikologu biedrību, „Forum Cinemas”, SIA „Orkla Latvija” zīmolu Staburadze un tautas lietišķās mākslas studiju „Ataudze”. Izstādi finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Izstādes ietvaros 14. decembrī notiks seminārs „Kukaiņi un to nozīme dabas procesos”, kurā entomologi iepazīstinās ar skudrām un citiem kukaiņiem, dažādiem to dzīves un nozīmības aspektiem. Dabaszinātņu priekšmetu pedagogi un citi interesenti šim semināram var pieteikties līdz 11. decembrim. 

Izstāde atvērta no 2023. gada 1. decembra līdz 2024. gada 19. maijam.Plašāka informācija: www.dabasmuzejs.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI