DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

H. Abu Meri piedalīsies ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu padomes sanāksmē

2023. gada 30. novembrī Veselības ministrs Hosams Abu Meri Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmē.

Sanāksmē plānots apstiprināt ES Padomes secinājumu projektu par psihisko veselību. Dalībvalstis tiek aicinātas prioritizēt politiku un pakalpojumus, kas vērsti uz psihisko veselību un labbūtību, un izstrādāt rīcības plānus vai stratēģijas, lai risinātu steidzamākos un izplatītākos ar psihisko veselību saistītos jautājumus. Tāpat dalībvalstu ministri diskutēs par medikamentu trūkumu ES un veselības stratēģisko autonomiju.

“Psihiskā veselība nopietna aktualitāte gan Latvijā, gan ES kopumā. Ir svarīgi, ka ES vienoti un ilgtermiņā attīstīta un pilnveido starpnozaru pieejā balstītus psihiskās veselības aprūpes un atbalsta pakalpojumus, kā arī veicina to atbilstību un pieejamību dažādām mērķa grupām.  Savukārt visā Eiropā aktuālajā jautājumā par medikamentu pieejamību vēlamies uzsvērt, ka ir risinājumi, kurus uzreiz var izmantot zāļu pieejamības risku mazināšanai, gan tādi, kurus vēl paredzēts ieviest nākotnē. Šādu risinājumu ietekme ir atkarīga no katras dalībvalsts atvēlētajiem un pieejamiem resursiem. Uzskatām, ka ES farmācijas sistēmas reforma satur virkni instrumentu, kas vērsti uz labāku, ātrāku un ilgtspējīgāku zāļu pieejamību” pauž veselības ministrs Hosams Abu Meri un piebilst, ka šobrīd Veselības ministrija jau strādā pie konceptuālā ziņojuma projekta par zāļu pieejamību.

Nacionālā līmenī Latvija pastāvīgi meklē risinājumu, kā uzlabot zāļu pieejamību, piemēram, virzot iniciatīvu par Latvijas būtisko zāļu sarakstu, kritiskā minimuma zāļu sarakstu un nacionālo krājumu uzturēšanu.

Plānots, ka Veselības ministrs Briselē tiksies arī ar saviem Baltijas kolēģiem -  Igaunijas veselības minsitri Rinu Sikutu (Riina Sikkut )un Lietūvas veselības ministru Arunas Dulkisu (Arūnas Dulkys), lai pārrunātu veselības politkas darba kārtībā esošus aktuālos jautājumus. Austrijas veselības ministru Johanu Rauhu (Johannes Rauch), Somijas veselības ministri Kaisu Jusp (Kaisa Juuso), Nīderlandes veselības ministru Ernstu Kuipersu (Ernst Kuipers)  un Eiropas Komisijas izpildviceprezidentu Valdi Dombrovski.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI