DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

A. Krauze aicina Poliju un EK rast risinājumu preču plūsmas atjaunošanai uz Polijas–Ukrainas robežas

Trešdien, 29. novembrī, zemkopības ministrs Armands Krauze nosūtīja vēstuli Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentam un EK Tirdzniecības komisāram Valdim Dombrovskim, EK Lauksaimniecības komisāram Janušam Vojcehovskim un Polijas Lauksaimniecības ministrei Annai Gembickai par Polijas autopārvadātāju jau četru nedēļu garumā īstenoto Ukrainas produkcijas transportēšanas blokādi uz Polijas–Ukrainas robežas. Poļu autovadītāju protesta akcija negatīvi ietekmē arī Latvijas pārtikas ražotājus, radot tiem finansiālus zaudējumus.  Saskaņā ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas aplēsēm, zaudējumi šobrīd jau pārsniedz 30 miljonus eiro mēnesī, kas ir nozīmīga summa.

Zemkopības ministrs Armands Krauze: “Jādara viss, lai jau tā satricinātajam Eiropas Savienības (ES) pārtikas tirgum būtu pēc iespējas mazāks kaitējums, tāpēc ceru, ka ar Polijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas atbalstu kopīgi tiks rasts risinājums šīs ārkārtējās situācijas novēršanai. Ņemot vērā Polijas nozīmīgo lomu transporta loģistikas tīklā Ukrainas un  ES dalībvalstu starpā, aicinu bez kavēšanās rast risinājumu  pārtikas un lauksaimniecības produktu transportam Polijas – Ukrainas robežas šķērsošanas punktos.”

Ukraina Latvijas pārtikas nozarei ir svarīgs partneris gan eksportā, gan arī izejvielu piegādēs. Savukārt Latvija sniedz atbalstu Ukrainai, lai tās ekonomika turpinātu funkcionēt, un Ukraina varētu stāties pretī Krievijas agresijai. Situācija uz Ukrainas un Polijas robežas un līdz ar to arī piegādes uz un no Ukrainas pašlaik ir neprognozējamas, pārvadājumu grafiku kavējumi ir no divām līdz pat trim nedēļām, kā rezultātā pārtikas ražotāji nesaņem izejvielas, kas tālāk ietekmē ražošanu vai ir iemesls soda naudām par neizpildītiem piegādes līgumiem. Izejvielu un eksporta pārorientācija prasa laika un finanšu resursus, kuru ilgstošajā krīzē esošajai pārtikas nozarei nav. Vienlaikus izejvielu pārorientācija uz citiem tirgiem palielina jau tā augstās pārtikas cenas un mazina ES dalībvalstu konkurētspēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI