DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Reģionālo pasažieru pārvadājumu pakalpojuma nepārtrauktībai piešķir papildu 15 miljonus eiro

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas (SM) informatīvo ziņojumu, lai nodrošinātu reģionālo sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktību, valdība otrdien, 28. novembrī, atbalstīja 15 miljonu eiro piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem zaudējumu kompensēšanai 2023. gada ceturtajā ceturksnī.

Finansējums minēto zaudējumu segšanai 15 miljonu apmērā piešķirts no “Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem”, tajā skaitā 10,41 miljons eiro paredzēts kompensācijām reģionālajos pasažieru pārvadājumos ar autobusiem, bet 4,59 miljoni eiro – reģionālajos pasažieru pārvadājumos ar vilcieniem.

Saskaņā ar informatīvo ziņojumu 2023. gadā sabiedriskā transporta pakalpojumu nozarē pēc trīs gadu lejupslīdes ir vērojamas pozitīvas izmaiņas un šogad pirmajos astoņos mēnešos reģionālās nozīmes autobusu un vilcienu maršrutos kopā tika pārvadāti nepilni 26,35 miljoni pasažieru, kas ir par 2,25 miljoniem vairāk nekā pērn. Tomēr, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu apjomu atbilstoši iedzīvotāju pieprasījumam un sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas līgumu nosacījumiem, valsts budžeta finansējums 74,78 miljoni eiro apmērā ir nepietiekams, tāpēc 2023. gadā radušos zaudējumu segšanai nepieciešams 30,17 miljonu eiro papildu finansējums.

Saņemot 15 miljonus, jautājumu par finansējumu atlikušo saistību izpildei sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem Satiksmes ministrija risinās sadarbībā ar Finanšu ministriju.

Šogad pakalpojumu sniedzēju zaudējumu ietekmē izmaksu pieaugums saistībā ar elektroenerģijas cenu paaugstināšanos reģionālās nozīmes pārvadājumiem pa dzelzceļu, kur izmaksu kāpums ir ap 7 miljoniem eiro. Kompensāciju palielinājumu ietekmē arī braukšanas maksas (tarifu) izmaiņas valstspilsētu pašvaldībās, kā arī pieaugušas Euribor likmes, kas ietekmē valsts garantētās peļņas apmēru.

“Sabiedriskajam transportam ir jābūt pieejamam visiem, tāpēc budžetā ir nodrošināts finansējums  braukšanas maksas atvieglojumiem vairākām iedzīvotāju grupām. Nākamgad pirmo reizi budžetā ir finansējums, lai nodrošinātu braukšanas maksas atvieglojumus bērniem bāreņiem arī valstspilsētu sabiedriskajā transportā. Tāpat tiks turpināts darbs, lai ieviestu integrētu sabiedriskā transporta sistēmu, saskaņotus kustības grafikus un vienotus biļešu risinājumus,” uzsvēra satiksmes ministrs Kaspars Briškens.

Lai nodrošinātu reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamību, drīzumā nāksies pārskatīt braukšanas maksas tarifus. Vienlaikus sabiedriskais transports, nodrošinot iedzīvotāju mobilitāti visā valsts teritorijā par samērīgu maksu, kā arī braukšanas maksas atvieglojumi konkrētām iedzīvotāju grupām ir Satiksmes ministrijas prioritāte ne tikai 2023. gadā, bet arī nākotnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI