DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Valdība plāno papildu finansējumu vairākiem sociālajiem pakalpojumiem

No 2024. gada 1. janvāra cilvēkiem ar invaliditāti, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu un kuriem invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, ir paredzēts paaugstināt kopšanas pabalstu par 100 eiro mēnesī - līdz 413,43 eiro.

Par to tika lemts otrdien, 28. novembrī, Ministru kabineta sēdē, kad tika atbalstīts Labklājības ministrijas priekšlikums budžeta likumprojekta otrajam lasījumam Saeimā par papildu finansējuma piešķiršanu 2024.gadā un turpmāk ik gadu, lai nodrošinātu pabalsta palielināšanu cilvēkiem ar invaliditāti.

Papildu nepieciešamais finansējums kopšanas pabalsta paaugstināšanai minētajai mērķa grupai 2024. gadam un turpmāk ik gadu ir 3,18 miljoni eiro gadā. 2023. gada septembrī kopšanas pabalsts  tika izmaksāts 2655 pilngadīgiem cilvēkiem ar invaliditāti no bērnības.

Valdība arī nolēma nodibinājumam “Bērnu slimnīcas fonds” 2024. gadā piešķirt 350 tūkstošus eiro pilotprojekta īstenošanai, lai nodrošinātu psihosociālo rehabilitāciju-uzturošo terapiju bērniem pēc autisma (AST) diagnosticēšanas un agrīnās intervences programmas ārstniecības iestādē.  Tas ļaus nodrošināt psihosociālo rehabilitāciju-uzturošo terapiju bērniem pēc autisma diagnosticēšanas un agrīnās intervences programmas ārstniecības iestādē. Uzturošās terapijas ietvaros paredzēts nodrošināt multiprofesionālas komandas darbu un dažādas psihosociālas rehabilitācijas metodes: ABA terapijas, ergoterapijas, logopēda, speciālā pedagoga nodarbības bērniem ar AST, kas tiek nodrošinātas, pamatojoties uz ārsta rekomendāciju, bet maksimums divas nodarbības nedēļā.  Plānots, ka šo pakalpojumu 2024.gadā saņems aptuveni 100 bērni. 

“Labklājības nozarē turpinām pakāpenisku un konsekventu sociālo pakalpojumu pilnveidošanu. Esmu īpaši gandarīts, ka pieņemtie lēmumi skar ļoti svarīgu un sensitīvu auditoriju - ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti un autiskā spektra traucējumiem.  Piešķirtais finansējums kaut nedaudz atvieglos viņu ikdienu,“ uzsver labklājības ministrs Uldis Augulis.

Valdības sēdē akceptēti arī  grozījumi “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”, kas paredz nodrošināt valsts līdzfinansējumu 30% apmērā minimālajā sociālo pakalpojumu grozā ietilpstošam pakalpojumam - aprūpei mājās bērniem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem.  Grozījumu mērķis ir novērst bērnu ievietošanu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un atslogot pašvaldību budžetu, līdzfinansējot aprūpes mājās pakalpojumu bērniem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Likumprojekts paredz, ka valsts piedalās ar līdzfinansējumu aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšanā bērniem ar invaliditāti, kuriem ir izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību. Līdzfinansējums par bērnu tiek turpināts arī pēc pilngadības sasniegšanas, bet ne ilgāk kā līdz bērna 24 gadu vecuma sasniegšanai.  2024. gadā šim nolūkam plānots atvēlēt 5,5 miljonus eiro.

Par visiem šiem priekšlikumu vēl jānobalso Saeimai, pieņemot likumprojektu “Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI