DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas valstu parlamentārieši spriedīs par Krievijas iebrukuma Ukrainā ekonomisko ietekmi reģionā

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu parlamentiem līdz 25.novembrim pulcēsies Tallinā uz gadskārtējo Baltijas Asamblejas (BA) sesiju, lai spriestu par Krievijas iebrukuma Ukrainā ekonomisko ietekmi. Deputātu uzmanības lokā jautājums par Baltijas valstu spēju apvienošanu, lai šajā paaugstināta ekonomikas un enerģijas tirgus spiediena apstākļos stiprinātu reģiona noturību.

Tāpat parlamentārieši spriedīs par efektīvu un saskaņotu civilo aizsardzību reģionā, nodrošinot ciešas Baltijas valstu konsultācijas un to rīcības koordināciju.

BA 42.sesiju atklās Igaunijas parlamenta – Rīgikogu – priekšsēdētājs Lauri Husars (Lauri Hussar), Lietuvas parlamenta – Seima – priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen), kā arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa.

Saeimu BA sesijā Tallinā pārstāvēs Latvijas delegācijas vadītājs, BA viceprezidents Jānis Vucāns, delegācijas vadītāja vietnieks Jānis Reirs, kā arī delegācijas locekļi Andris Kulbergs, Līga Kļaviņa, Kristaps Krištopans, Ervins Labanovskis, Antoņina Ņenaševa, Ramona Petraviča, Viktorija Pleškāne un Uģis Rotbergs.

BA gadskārtējās sesijas ietvaros sasaukta arī parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma – 29.Baltijas Padome. Tajā klātesošos uzrunās BA prezidents Timo Suslovs (Timo Suslov), kā arī Igaunijas, Lietuvas un Latvijas ārlietu ministri.

Sesijas ieskaņā ceturtdien notiks BA balvu pasniegšanas ceremonija, kurā ar balvu zinātnē godinās mākslas zinātņu doktoru Arnoldu Laimoni Klotiņu par monogrāfijām ”Mūzika pēckara staļinismā: Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1944-1953” un “Mūzika bēgļu gaitās: Latviešu mūzikas dzīve un jaunrade pēckara Eiropā 1944-1951”. Savukārt balvu literatūrā pasniegs lietuviešu tulkotājam un dzejniekam Antanam Jonīnam (Antanas A. Jonynas), bet mākslā – igauņu māksliniekam Pēteram Lauritsam (Peeter Laurits). Tāpat pasniegs BA medaļas, ko piešķir par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā.

Informācija par BA

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI