DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Eiropas lietu komisija aicina sākt ES pievienošanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 22.novembrī, pieņēma paziņojumu, kurā atbalsta Eiropas Savienības (ES) pievienošanās sarunu uzsākšanu ar kandidātvalstīm Ukrainu un Moldovu.

“Latvijai ir īpaša atbildība atgādināt partneriem Eiropas Savienībā, cik nozīmīgi ir stiprināt atbalstu tām sabiedrībām, kas iestājas par brīvību, demokrātiju, tiesiskumu un cilvēktiesībām. Neskatoties uz Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā un pastāvīgām hibrīdkara operācijām Moldovā, šīs valstis ir veikušas milzīgu darbu, lai vēl ciešāk tuvinātos Eiropas Savienībai gan vērtību, gan valsts pārvaldes jomā. Saeimas paziņojums būtiski pastiprinās šo vēstījumu citām dalībvalstīm,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Deputāti paziņojumā aicina pārējās dalībvalstis atbalstīt Eiropas Komisijas sniegtās rekomendācijas un līdz šī gada beigām apstiprināt pievienošanās sarunu sākšanu. Tāpat parlamentārieši aicina Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības Padomi bez kavēšanās sagatavot un apstiprināt sarunu ietvaru ar Ukrainu un Moldovu.

Savukārt abas kandidātvalstis paziņojumā aicinātas turpināt īstenot nepieciešamās reformas, kas sekmēs to atbilstību Eiropas Savienības kopīgajām vērtībām, ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā, kā arī veicinās lielāku stabilitāti, drošību un labklājību reģionā.

Saeimas Eiropas lietu komisija paziņojumā apliecina, ka Latvija ir gatava sniegt Ukrainai un Moldovai nepieciešamo atbalstu reformu īstenošanā to ceļā uz pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā.

Eiropadomes sanāksmē decembra vidū plānots pieņemt lēmumu par Eiropas Komisijas rekomendāciju sākt pievienošanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu. Ja lēmums būs pozitīvs, tiks uzsākta sarunu ietvara gatavošana, deputātus informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Komisija lūgs Saeimu iekļaut lēmuma projektu rītdienas, 23.novembra, Saeimas sēdes darba kārtībā, informē komisijas priekšsēdētājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI