DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pašvaldības un plānošanas reģioni aktīvi apgūst zināšanas par klimata pārmaiņu jautājumiem

“Klimata pārmaiņas” vairs nav svešs jēdziens, šobrīd tas sabiedrībā izskan arvien plašāk. Nozīmīgi ir tas, kā dzīvojam, pārvietojamies, apsildām vai dzesējam mājokli, ražojam un patērējam. Ne mazums būtiska loma klimata politikas ieviešanā ir pašvaldībām un plānošanas reģioniem, kas ir bijuši ļoti aktīvi, piesakoties Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātajam e-mācību kursam, lai apgūtu zināšanas par klimata pārmaiņu mazināšanu un pielāgošanos tām.

No š.g. 23.oktobra KEM izstrādātais e-mācību kurss “Klimata pārmaiņu mazināšana un pielāgošanās tām” ir pieejams pašvaldību un plānošanas reģionu speciālistiem Valsts administrācijas skolas Mācību pārvaldības sistēmā. Nepilna mēneša laikā – no. š.g. 23. oktobra līdz 15. novembrim – apmācībām pieteikušies 174 speciālisti no vairākiem Latvijas pašvaldībām un plānošanas reģioniem. E-mācību kursa noslēguma pārbaudījumu veiksmīgi nokārtojuši un sertifikātus ieguvuši jau 59 dalībnieki.

Šobrīd no kopējā reģistrēto e-mācību dalībnieku skaita, visaktīvāk kursa apguvē par klimata pārmaiņu jautājumiem ir iesaistījušās sešas pašvaldības un četri plānošanas reģioni:

  • Valmieras novada pašvaldība – 14 dalībnieki;
  • Preiļu novada pašvaldība – 10 dalībnieki;  
  • Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība – 8 dalībnieki;
  • Talsu novada pašvaldība – 8 dalībnieki;
  • Saldus novada pašvaldība – 7 dalībnieki;
  • Rīgas valstspilsētas pašvaldība – 7 dalībnieki;
  • Kurzemes plānošanas reģions – 6 dalībnieki;
  • Vidzemes plānošanas reģions – 4 dalībnieki;
  • Latgales plānošanas reģions – 4 dalībnieki;
  • Zemgales plānošanas reģions – 4 dalībnieki.

Vidzemes plānošanas reģiona Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa atzinīgi novērtē e-mācību kursu un saka “Katram kolēģim, kurš reģionā strādā ar attīstības jautājumiem, ir ļoti vērtīgi šādu kursu iziet. Jo tas (e-mācību kurss) dod visaptverošu ieskatu par šīm (klimata pārmaiņu) lietām. Ļoti vērtīgi, ka mācību kurss ir sagatavots interesantā veidā – tādā veidā, ka to ir interesanti apgūt. Radīja interesi visu laiku iet uz priekšu, daudz vērtīgu materiālu, ko var sev saglabāt – saites, citu valstu labie piemēri.”

I. Kalniņa turpinot stāsta: “Kopumā mācību veids neradīja smaguma sajūtu, lika padomāt. Mācību process bija dažāds un labs formāts. Katrs pats var izvēlēties mācību laiku – apgūt katru dienu pamazām vai veltīt tam dienu. Kurss dod plašāku redzesloku un raisa domas, kas būtu darāmas tālāk. Pozitīvi, kainformācija ir apkopota vienuviet un saprotami sastrukturēta, kā arī īsi raksturota. Šādu e-mācību kursu ir vērtīgi apgūt katram, lai saprastu kā mēs katrs pats ar savām mazajām lietām un iniciatīvām varam ietekmēt klimata pārmaiņas!”

Šogad visas ieplānotās e-mācību grupas jau ir nokomplektētas, taču aicinām visas pašvaldības un plānošanas reģionus š.g. decembrī turpināt sekot informācijai par nākošo mācību grupu organizēšanu. Nākamās e-mācību grupas Valsts administrācijas skolas Mācību pārvaldības sistēmā būs pieejamas 2024. gada janvāra sākumā.

E-mācību kursa mērķis ir paplašināt pašvaldību un plānošanas reģionu speciālistu teorētiskās zināšanas par klimatu un klimata pārmaiņām, par klimata politiku un tās ieviešanas instrumentiem, kā arī paaugstināt šo speciālistu kapacitāti klimata politikas integrēšanai vietējā un reģionālā līmeņa teritorijas attīstības plānošanā.

E-mācību kursa galvenā mērķauditorija ir pašvaldību un plānošanas reģionu speciālisti, kuru darba pienākumi saistīti ar teritorijas attīstības plānošanas, enerģētikas, vides vai klimata pārmaiņu jautājumiem, vai ar projektu pieteikumu sagatavošanu un īstenošanu.

E-mācību kurss izstrādāts Norvēģijas grantu projekta Nr.LV-CLIMATE-0001 “Klimata pārmaiņu politikas integrācija nozaru un reģionālajā politikā” ietvaros. Papildu informācija par projektu pieejama šeit

Strādājam kopā zaļai Eiropai!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI