DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

A. Pildegovičs Baltijas valstu vārdā uzrunā Samoa nolīguma parakstīšanas ceremonijas dalībniekus

2023. gada 14. un 15. novembrī speciālo uzdevumu vēstnieks – Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta vadītājs Andrejs Pildegovičs pārstāvēja Latviju Eiropas Savienības (ES) un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu organizācijas (OACPS) Ministru padomē un Samoa nolīguma parakstīšanas ceremonijā Samoa galvaspilsētā Apijā.

Baltijas valstu vārdā, uzrunājot Ministru padomes dalībniekus, vēstnieks A. Pildegovičs atgādināja par Krievijas agresiju Ukrainā, krīzes eskalāciju Tuvajos Austrumos un uzsvēra nepieciešamību ciešāk sadarboties ES un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstīm, aizstāvot valstu suverēno vienlīdzību un teritoriālo integritāti, kas ir arī  ANO Statūtu principi. A. Pildegovičs uzsvēra arī klimata pārmaiņu neproporcionālu ietekmi uz mazām salu jaunattīstības valstīm un atzīmēja, ka Latvija jau ir iesaistījusies starptautiskajās tiesvedībās, kas risina valstu saistības attiecībā uz klimata pārmaiņām.

Vizītes laikā A. Pildegovičs tikās ar Samoa premjerministri Fiami Naomi Mataafu (Fiame Naomi Mata’afa), ar kuru pārrunāja gan divpusējo sadarbību, gan sadarbību starptautiskajās organizācijās, īpaši pievēršoties ar klimata pārmaiņām saistītajiem jautājumiem. A. Pildegovičs tikās arī ar Fidži, Austrumtimoras, Vanuatu, Kiribati un Mikronēzijas delegāciju vadītājiem.

Informācija

Jaunais ES un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu (OACPS) partnerattiecību nolīgums aizstāj Kotonū nolīgumu un būs pazīstams kā “Samoa nolīgums”. Turpmākos divdesmit gadus tas kalpos par visaptverošu tiesisko regulējumu starp ES un OACPS. Samoa nolīgumā iekļautās tēmas ir ilgtspējīga attīstība un izaugsme, cilvēktiesības, miers un drošība.

Nolīguma parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī Latvijas vēstniecības Austrālijā vadītāja vietniece Ieva Apine. Latvijas vēstniecības Austrālijā kompetencē ir attīstīt Latvijas kontaktus un sekmēt šī nolīguma īstenošanu ar Klusā okeāna valstīm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI