DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Kultūras ministre UNESCO 42. ģenerālajā kongresā uzsver Latvijas kultūras nozīmi

Šonedēļ Parīzē norisinās 42. UNESCO ģenerālā konference, pasaulē nozīmīgākais ANO kultūras rīcībpolitikas notikums. Latvijas delegāciju vadīs kultūras ministre Agnese Logina, kas konferences runā uzsvērs Latvijas kultūras lomu demokrātijas veicināšanā un kultūras mantojuma aizsardzību.

“Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ilgst jau vairāk nekā 20 mēnešus. Agresorvalsts ir nogalinājusi tūkstošiem nevainīgu cilvēku, miljonus atstājusi bez drošas mājvietas. Ir iznīcinātas arī simtiem kultūras mantojuma vietas, celtnes, bibliotēkas un to kolekcijas. Latvija stingri nosoda noziegumus, kas pastrādāti pret Ukrainas tautu, kultūru un vidi. Mēs aicinām arī citas dalībvalstis atbalstīt Ukrainas kultūras mantojuma sargāšanu un atjaunošanu, apstiprinot Otro protokolu Hāgas konvencijai par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā,” uzsver kultūras ministre Agnese Logina.

Konvencijas Otrais protokols paredz plašāku atbalstu kultūrvēsturisko objektu aizsardzībai, kā arī stingrāku starptautisko un individuālo atbildību par kultūras mantojuma iznīcināšanu.

UNESCO konferencē Latvijas pārstāvji uzsvērs arī mūsu valsts panākumus kultūras mantojuma stiprināšanā, izceļot Kuldīgas vecpilsētas pievienošanos pasaules mantojuma sarakstam, lībiešu mantojuma gadu, Tukuma pievienošanos Pasaules radošajām pilsētām un vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku nozīmi nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Tāpat konferencē ministre sniegs atskatu uz Latvijas lomu ANO un UNESCO starptautisko uzdevumu izpildē. Īpaši izceļama ir konference “ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu lokalizēšana muzejos un bibliotēkās”, kas Baltijas valstīs izceļ atmiņu institūciju lomu medijpratības un demokrātijas stiprināšanā, šogad palīdzot arī Moldovai un Gruzijai. Tāpat atzīmējams ir Latvijas atbalsts MONDIACULT deklarācijas mērķiem un IPDC programmas īstenošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI