DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Kampaņā “Zāļu drošuma nedēļa” aicina ziņot par zāļu blakusparādībām

No 6. līdz 12. novembrim Zāļu valsts aģentūra (ZVA) piedalīsies starptautiskā informatīvā kampaņā “Zāļu drošuma nedēļa”, kuras laikā vairāk nekā 80 zāles regulējošās iestādes visā pasaulē sadarbosies, lai veicinātu informētību par zāļu blakusparādību ziņošanas nozīmību.

Šī gada kampaņas tēma ir “Kurš var ziņot?”, un tā ir vērsta uz katra pacienta, ārsta, medicīnas māsas un farmaceita nozīmi, ziņojot par zāļu blakusparādībām un sniedzot savu ieguldījumu zāļu drošuma uzlabošanā.

Visas zāļu aģentūras uztur sistēmas blakusparādību atklāšanai un analīzei. Zāļu drošuma uzraudzības mērķis ir iegūt plašāku informāciju par zināmām zāļu blakusparādībām un uzzināt par jaunām blakusparādībām. Pastāvīga informācijas iegūšana no šiem ziņojumiem un tās uzraudzība palīdz atklāt riskus, kas saistīti ar zālēm, un veikt nepieciešamās darbības kaitējuma mazināšanai.

ZVA uzsver, ka ir svarīgi ziņot par zāļu blakusparādībām, izmantojot ziņošanas sistēmu ZVA tīmekļvietnē. Visi ZVA sniegtie blakusparādību ziņojumi tiek rūpīgi izvērtēti un izskatīti, lai noteiktu pareizās veicamās darbības sabiedrības pasargāšanai no veselības kaitējuma.

Kopš 2001. gada ZVA ir saņēmusi vairāk nekā septiņus tūkstošus blakusparādību ziņojumu, un to iesniegšanā būtiska loma ir bijusi pacientiem, to aprūpētājiem un veselības aprūpes speciālistiem.

Zane Stade, ZVA Farmakovigilances nodaļas vadītāja, uzsver: “Ziņošana par blakusparādībām ZVA palīdz padarīt zāles drošākas gan jums, gan citiem zāļu lietotājiem. Katram ziņojumam ir nozīme papildu informācijas iegūšanā par zālēm. Balstoties uz blakusparādību ziņojumiem, kas saņemti no iedzīvotājiem, var tikt veiktas izmaiņas zāļu lietošanas instrukcijā, papildinot to ar jaunu informāciju par blakusparādībām, vai citas darbības, kas mazina zāļu blakusparādību iespējamību.”

Ziņojumus par zāļu blakusparādībām var viegli un ērti iesniegt ZVA tīmekļvietnē, klikšķinot uz sāna joslā esošā banera “Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm, biovigilanci” un izvēloties “Ziņot par zāļu blaknēm”.

Zāļu drošuma nedēļa (#MedSafetyWeek) ir starptautiska sociālo mediju kampaņa, ko vada Upsalas Monitoringa centrs (UMC) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Starptautiskais zāļu uzraudzības sadarbības centrs. Kampaņu atbalsta PVO un Starptautiskās Zāles regulējošo iestāžu koalīcijas (ICMRA) biedri.

ZVA ir valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir rūpēties par to, lai iedzīvotājiem ir pieejamas drošas un iedarbīgas zāles. ZVA uzsver, ka pacientiem ir jāsazinās ar ārstu, farmaceitu vai citu veselības aprūpes speciālistu, ja radušās jebkādas bažas par savu veselību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI