DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Piešķir finanšu līdzekļus Parīzes Olimpisko spēļu basketbola kvalifikācijas grupu turnīra rīkošanai

Otrdien, 2023. gada 31.oktobrī, valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas virzītos priekšlikumus par finanšu līdzekļu 2,7 miljonu eiro apmērā piešķiršanu Latvijas basketbola savienībai, lai pretendētu 2024. gada Parīzes Olimpisko spēļu basketbola kvalifikācijas grupu turnīra norisei Latvijā.

Organizējot 2024.gada Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīru Latvijā, ar 75% varbūtību, turnīrā piedalīsies trīs komandas no Eiropas un trīs komandas no citiem kontinentiem. Turnīrs norisināsies no 2024.gada 2. līdz 7.jūlijam un kopā tiks organizētas deviņas spēles. Katra komanda aizvadīs no divām līdz četrām spēlēm atkarībā no spēļu rezultātiem. No 11 Eiropas komandām deviņas ir starp 12 top ranga līderiem, kas parāda, ka galvenā cīņa būs tieši starp Eiropas komandām par kvalificēšanos 2024.gada Parīzes Olimpiskajām spēlēm.

“Esmu gandarīta par valdības nodrošināto finanšu atbalstu tik nozīmīga turnīra rīkošanai Latvijā. Esmu pārliecināta, ka ieguldītie valsts līdzekļi atmaksāsies pulcējot tūkstošiem ārvalstu līdzjutējus, bet vēl svarīgāk, ka šie basketbola svētki vēl vairāk motivēs bērnus un jauniešus sportot,” atzīst izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Lai Latvijas basketbola savienība varētu pretendēt Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīra rīkošanai piešķirtie 2 718 839 eiro paredzēti pieteikuma izmaksu segšanai Starptautiskajai basketbola savienībai FIBA.  No tiem Latvijas basketbola savienībai FIBA jau šogad jāmaksā 20 753 eiro pieteikšanās maksai, 2 386 733 eiro licences maksai un 311 353 eiro depozīta maksājumam.

Gadījumā, ja Latvija iegūs tiesības organizēt Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīru, sacensību sarīkošanai 2024.gada budžetā būs nepieciešami vēl 2 069 330 eiro. Kopējais valsts budžeta finansējums, kas ir nepieciešams 2024.gada Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra organizēšanai ir 4 788 169 eiro.

2024.gada Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīra tiesību Latvijai nepiešķiršanas gadījumā, piešķirtais valsts budžeta finansējums tiks atmaksāts valsts budžetā

Finanšu līdzekļi piešķirti no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Prognozēts, ja Latvija iegūs tiesības rīkot Parīzes Olimpisko spēļu grupu turnīru basketbolā, uz to varētu ierasties līdz pat desmit tūkstošiem ārvalstu komandu līdzjutēji. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto aprēķinu metodoloģiju, Latvijas valsts budžets nodokļu ieņēmumos no ārvalstu līdzjutēju izdevumiem iegūtu līdz pat 2,6 miljoniem eiro tikai pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumos vien. Aprēķini liecina, ka turnīra norise Latvijā veidos papildu PVN ieņēmumus valsts budžetā, tādejādi sedzot vairāk nekā pusi no ieguldītā finansējuma turnīra organizēšanai.

Rīkojuma projekts “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas ''Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem””  šodien, 2023. gada 31.oktobrī, apstiprināts valdībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI