DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Vidzemes plānošanas reģions 6 mēnešus saņem Eiropas Komisijas Tehnisko palīdzību

FOTO: Publicitātes foto

Š.g. 25. oktobrī Briselē,  8. Taisnīgas pārkārtošanās platformas konferences ietvaros organizētajā paneļdiskusijā telpiskās plānošanas speciāliste Elīna Račko plašai publikai pastāstīja par īstenotajām aktivitātēm vēsturisko kūdras atradņu vietu rekultivācijas sekmēšanai Vidzemes plānošanas reģionā, kas tiek realizētas,  saņemot Eiropas Komisijas piedāvāto Tehnisko palīdzību (JTP Groundwork) taisnīgas pārkārtošanās teritorijām. Eiropas Komisijas Tehnisko palīdzību kopumā saņem Taisnīgas pārkārtošanās teritorijas sešās valstīs. Latvijā – Vidzeme un Latgale, kā arī vēl piecas teritorijas no Čehijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Zviedrijas.

Konferences paneļdiskusijā piedalījās vēl divu citu taisnīgas pārkārtošanās teritoriju pārstāvji, daloties sasniegumos par Tehniskās palīdzības izlietojumu Polijā un Čehijā, kur vienā no valstīm – Polijā – tiek izstrādāta īpaši pielāgota mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta shēma, savukārt Čehijā atbalsts tiek izmantots stratēģiskās komunikācijas nodrošināšanā un ieinteresēto pušu iesaistē.

2023. gadā Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Latvijas Lauku forumu un Rīgas Tehnisko universitāti iesniedza pieteikumu  Tehniskās palīdzības saņemšanai ar mērķi veicināt vēsturisko kūdras atradņu vietu rekultivāciju. 2023. gada maijā uzsākās darbs pie plānoto aktivitāšu realizēšanas, no kurām būtiskākā –  lēmumu pieņemšanas atbalsta rīka izstrāde, kas vēlāk tiks nodots lietošanā vēsturisko kūdras atradņu vietu īpašniekiem,  kuri, kā paredzams, būs tiesīgi pieteikties atbalsta saņemšanai kūdras purvu rekultivācijai. Rīks paredz lēmumupieņemšanu dalīt posmos, kas atbilst degradēto kūdras purvu novērtēšanas un rekultivācijas veida noteikšanas procesa etapiem, ietverot datu ieguvi, SEG emisiju, ekosistēmu pakalpojumu un socioekonomiskās ietekmes novērtējumu.

E. Račko atzinīgi vērtē sadarbību ar pētniecības sektoru: “Rīgas Tehniskās universitātes klātbūtne un iesaiste aktivitātēs devusi lielu pievienoto vērtību Tehniskās palīdzības mērķa sasniegšanā. Vērojam, kā mūsu kopdarba rezultātā veidojas sasaiste  starp teoriju un reālo dzīvi. Akadēmiskās zināšanas palīdz ieviest sarežģītus procesus, tos padarot saprotamus ikdienas lietotājam, savukārt zinātnisko institūciju iesaiste reālu problēmjautājumu risināšanā palielina pētniecības praktiskā pielietojuma īpatsvaru.”

Papildus rīka izstrādei, Vidzemē ar Tehniskās palīdzības atbalstu noorganizēts arī divu dienu seminārs tiem pašvaldību speciālistiem, kuri iesaistīti degradētu kūdras atradņu teritoriju pārvaldībā. Semināra saturs ļāva vispusīgi paplašināt profesionālās zināšanas purvu apsaimniekošanā, kas, kā atzīst pašvaldību speciālisti, ir pietiekami specifiska tēma, par kuru zināšanas nav pietiekamas.

8. Taisnīgas pārkārtošanās platformas konference norisinājās Briselē no 24. oktobra līdz 25. oktobrim. Konference ik gadu tiek organizēta viedokļu un pieredzes apmaiņai par taisnīgu pāreju, īpašu uzmanību pievēršot jau paveiktajām aktivitātēm, izvērtējot sasniegtos rezultātus. Šogad tika diskutēts par tādām tēmām kā enerģijas uzglabāšana, neaizsargāto grupu iesaistes palielināšana, komunikācija, universitāšu loma u.c. Konferencē ar savu klātbūtni pagodināja Elīza Ferreira, Eiropas Komisijas kohēzijas un reformu komisāre, kas gan teica uzrunu, gan arī vēlāk piedalījās stundu garā jautājumu un atbilžu sesijā, aicinot konferences apmeklētājus uzdot sev interesējošos jautājumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI