DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

A. Butāns: jānodrošina objektīvi dati par vēja parka ietekmi uz Kurzemes jūras piekrasti

“Pirms lemt par tik lielu infrastruktūras objektu kā vēja parks attīstīšanu, detalizēti jāizvērtē to ietekme gan uz vidi, gan uz vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Pāvilosta un Jūrkalne ir vietējo entuziastu rokām veidots “tūrisma magnēts”, unikāla vieta ar nozīmīgu ainavisku un kultūrvēsturisku vērtību. Lai spriestu par ieguvumiem un zaudējumiem, attīstot šo objektu, jānodrošina objektīvi, pieejami dati par plānotā parka ietekmi,” pirmdien, 16.oktobrī, sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas priekšsēdētājs Artūrs Butāns.

Apakškomisija sprieda par Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja parka ELWIND izbūvi un tā ietekmi uz Kurzemes jūras piekrastes uzņēmējdarbības un tūrisma attīstību.

Projektu īsteno Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) kopā ar Igaunijas Vides Investīciju centru. Aģentūra uzsvēra, ka vēja parks būtu nozīmīgs projekts Baltijas jūras reģionā ar būtisku ekonomisko un sociālo ietekmi. Tā kopējā elektroenerģijas jauda plānota līdz 1000 megavatiem. Tuvākajos divos līdz trīs gados iecerēts veikt detalizētus pētījumus parka attīstībai, tostarp ietekmes uz vidi novērtējumu.

A.Butāns uzsvēra, ko šobrīd trūkst dialoga starp LIAA un sabiedrību, tostarp vietējām nevalstiskajām organizācijām un uzņēmējiem, par vēja parka ieceri. Tāpat komisijas priekšsēdētājs norādīja uz bažām par nepilnīgiem datiem, veicot projekta priekšizpēti.

Deputāti pauda, ka iespējams rast risinājumus, kas nenonāk pretrunās ar vietējo biznesu, iedzīvotāju interesēm, ainavu un kultūru. Tāpat parlamentārieši, LIAA veicot izpēti, rosināja ņemt vērā drošības aspektus.

Apakškomisija aicināja LIAA turpmākajā izpētē iesaistīt vietējos uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas un ņemt vērā viņu viedokli, kā arī nodrošināt pētījumu rezultātu pieejamību sabiedrībai, informēja A.Butāns.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI