DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
4
4

H. A. Meri ar starptautiskajiem zāļu ražotājiem pārrunā iespējas uzlabot medikamentu pieejamību

FOTO: Freepik

Šodien, 12. oktobrī, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Starptautisko Inovatīvo Farmaceitisko Firmu Asociācijas (SIFFA) valdi un direktori, lai pārrunātu jautājumus, kas skar medikamentu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, finansējumu, izaicinājumus un iespējas.

Sarunas laikā gan veselības ministrs, gan SIFFA bija vienisprātis, ka līdz šim pieejamais finansējums medikamentiem nav bijis pietiekams. Ministrs apstiprināja, ka medikamentu pieejamība un cenu samazinājums ik katram Latvijas pacientam ir viena no galvenajām prioritātēm, tai skaitā diskusijās par nākamā gada budžetu. 

“Latvijas pacienti šobrīd par medikamentiem maksā vairāk nekā par līdzīgām zālēm kaimiņvalstīs, tādēļ sistēmiski risinājumi, lai nodrošinātu pieejamāku cenu un inovatīvo medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā ir manas darbības fokusā”, norādīja Hosams Abu Meri.

Sarunas laikā SIFFA pārstāvji novērtēja ministra uzsākto darbību medikamentu pieejamības un finansējuma nodrošināšanā, tai skaitā meklējot sistēmiskus risinājumus. “Inovatīvie medikamenti, to finansējums un iekļaušana kopējo kompensējamo zāļu sarakstā ir bijis ilgstošs izaicinājums nozarei, tādēļ uzsāktā Abu Meri darbība ir stiprinošs signāls, kas ilgtermiņā palīdzēs ievērojam skaitam Latvijas pacientu”, akcentēja SIFFA direktore Vladislava Marāne.

Tāpat abas puses sarunas laikā akcentēja nepieciešamību pēc datos balstītas pieejas, stiprinot veselības ministrijas un nozares darbību. Viens no risinājumiem saistās ar digitālās veselības aprūpes rīku ieviešanu, kas ne tikai padarītu efektīvāku veselības aprūpi, bet ļautu iegūt būtisku informāciju, kas ir nepieciešamība gan nozares veidotājiem, gan uzņēmumiem, kas nodrošina pacientus ar nepieciešamajiem medikamentiem un risinājumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI