DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Aicinām 8. un 9. klašu skolēnus veikt pētījumus mežā un piedalīties "Mežotājs" sacensībās

Lai Latvijas skolu jauniešiem būtu iespēja reālajā dzīvē izprast ģeogrāfijas, bioloģijas, matemātikas un tehnoloģiju priekšmetos apgūto, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kopā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru (LU SIIC) aicina 8. un 9. klases veikt pētījumus mežā un piedalīties sacensībās “Mežotājs” 2023./2024. mācību gadā.

LVM digitālā spēle “Mežotājs”, kas izstrādāta ES Sociālā fonda projekta ietvaros, ļauj jebkuram skolēnam iegūt pētnieciskās prasmes digitālā vidē, lai pēc tam tās izmantotu arī lauka darbā. Turklāt tām klasēm, kas reģistrējas spēlei caur e-klasi, ir iespēja piedalīties arī sacensībās. Sacensības notiek jau trešo gadu un to mērķis ir veicināt lietpratīgu izglītību Latvijas skolās par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu un karjeru meža nozarē.

“Mežā vislabāk var izprast, ko nozīmē ilgtspējīga attīstība, jo šeit uzskatāmi sastopas vides, ekonomiskās un sociālās intereses, kas savstarpēji jālīdzsvaro. Veicot dažādus uzdevumus, skolēniem ir iespēja iejusties mežsaimnieka lomā un risināt problēmsituācijas, ar kurām ikdienā saskaras arī meža profesionāļi, ” skaidro LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre.  

LVM sagatavotajos parauglaukumos dabā skolēniem ir iespēja iejusties mežkopja profesijā, salīdzinot divos meža nogabalos augošās koksnes daudzumu jeb krāju un analizējot konstatētās atšķirības. “Pētnieciskā darba mērķis ir parādīt skolēniem, ka kopjot un retinot mežu, mainās mežaudzei raksturīgie dabas apstākļi, augu sugu sastāvs un koksnes krājas apjoms. Kopšanas rezultātā veidojas labvēlīgāka vide koku augšanai,” norāda Līga Abizāre.

Labākie skolnieki no klases, kuri būs visveiksmīgāk realizējuši pētījumu LVM parauglaukumos un uzrādījuši augstāko rezultātu digitālajā spēlē "Mežotājs", saņem kopā ar skolotāju īpašo balvu no AS "Latvijas valsts meži" – iespēju piedalīties meža izziņas nometnē Zviedrijā 2024. gada augustā! Savukārt, labākās klases katrā no trīs pētījuma kategorijām balvā saņems apmaksātu autobusu Meža karjeras ekskursijai uz "Latvijas Meža dienām" Tērvetē maija beigās. Visi dalībnieki saņem Atzinības diplomus, bet skolotāji – iespēju piedalīties vasaras nometnē – 36 stundu tālākizglītības kursos par mežu.

Lai piedalītos sacensībās, skolēniem jāpieslēdzas spēlei vietnē www.mezotajs.lv, savukārt, skolotājiem jāreģistrē skolēnu veiktais lauka pētījums elektroniskā anketā līdz 2024. gada 20. aprīlim, iesniedzot anketā vienu labāko no skolēnu sagatavotajām pētījuma prezentācijām. Papildu informācija www.lvm.lv/petijumsmeza

dodies ekspedicija 16 9 labots

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI