DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Labklājības ministrijai jāizstrādā vienota kārtība bāriņtiesu ētikas pārkāpumu izskatīšanai

FOTO: Reinis Inkēns, Saeima

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien, 4.oktobrī, uzdeva Labklājības ministrijai sagatavot likuma grozījumus vienotai bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumu izskatīšanai.

“Šodien bijām vienisprātis, ka ētikas pārkāpumu izskatīšanai jābūt pašvaldības pārziņā, ņemot vērā arī bāriņtiesu darbinieku asociācijas viedokli. Komisija rosināja par šo jomu atbildīgajai ministrijai uzticēt vadīt darba grupu un kopā ar iesaistītajām iestādēm nonākt pie konkrēta risinājuma vienotam modelim pārkāpumu izskatīšanā,” akcentē komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima, norādot, ka komisija 1.novembrī sagaida darba grupas ziņojumu par paveikto.

Patlaban likums paredz, ka bāriņtiesu darbiniekiem jāievēro vispārēji ētikas principi un uzvedības standarti, kurus izstrādā Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācija, bet neparedz pārkāpumu izskatīšanas kārtību, sēdē deputātus informēja Tiesībsarga biroja pārstāve. Viņa akcentēja, ka bāriņtiesas priekšsēdētāja un darbinieku neētiska rīcība būtu jāvērtē pašvaldības ētikas komisijai.

Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja uzsver, ka bāriņtiesas lemj par mūsu bērnu labklājību, tāpēc skaidra un viegli pieejama ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtība ir ļoti svarīga. “Tāpat ilgtermiņā būtu jāpāriet uz vienotu kārtību, kā izskatīt pārkāpumus arī citās ar bērnu tiesībām saistītās jomās. Vienota sistēma nozīmētu, ka iedzīvotājiem būtu katrā pašvaldībā skaidrs, kur vērsties, neatkarīgi no tā, kurā institūcijā iespējamais pārkāpums ir noticis,” norāda L.Rasima. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI