DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LNA aicina uz vācu rokraksta paleogrāfijas semināriem

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvs piedāvā apmeklēt Dr. Manfreda fon Betihera (Manfred von Boetticher) vadītos vācu rokraksta paleogrāfijas seminārus, kuros būs iespējams apgūt un padziļināt 17. – 19. gs. vācu rokraksta lasītprasmi. Semināru cikls norisināsies no 2023. gada 18. oktobra līdz 13. decembrim tiešsaistes platformā Zoom un tas ir bez maksas.

Atbilstoši dalībnieku prasmēm, nodarbības tiks dalītas divās daļās - dalībniekiem ar pamatzināšanām un lietpratējiem. Ik trešdienu no  plkst. 17.30 – 19.00 notiks nodarbības dalībniekiem ar pamatzināšanām, bet no plkst. 19.15 – 20.45 nodarbības pieredzējušiem lasītājiem. 11. oktobrī notiks ievadnodarbība dalībniekiem bez priekšzināšanām. Semināri noritēs  latviešu un vācu valodā.

Zināšanas vācu rokrakstu atpazīšanā noderēs ikvienam vēstures interesentam, jo līdz pat 19. gs. beigām vācu rokrakstā ir tapuši lielākā daļa dokumentu, kas par šo periodu glabājas Latvijas Valsts vēstures arhīvā. Tai skaitā UNESCO “Pasaules atmiņas” Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautie Rīgas rātes protokoli, 1603 – 1890. Lai veicinātu šo dokumentu pieejamību plašākā sabiedrībā, Latvijas Nacionālais arhīvs jau desmit gadus sadarbībā ar Dr. Manfredu fon Betiheru rīko vācu rokrakstu paleogrāfijas seminārus. Pirmo reizi tie notika 2013. gadā Latvijas Valsts vēstures arhīvā un nu jau piekto reizi tie norisināsies tiešsaistē. Sadarbības rezultātā arī izdota grāmata “Palīglīdzeklis Latvijas arhīvu un bibliotēku 16. gadsimta – 20. gs. sākuma vācu rokrakstu paleogrāfijā”.

Dr. Manfreds fon Betihers (dzimis 1947. gadā) ir Kurzemes muižnieku dzimtas pēctecis. Studējis vēsturi un krievu valodu Getingenē. Pēc Mārburgas arhīvu skolas beigšanas 1980. gadā strādāja Hannoveres Galvenajā Valsts arhīvā, ko vadīja no 2001. līdz 2013. gadam. Sarakstījis daudzas publikācijas par Lejassaksijas un Latvijas vēsturi. Doktors M. fon Betihers ir arī Baltijas bruņniecību apvienības arhivārs.

Plašāka informācija un pieteikšanās nodarbībām pie Enijas Rubinas pa e-pastu: paleografija@inbox.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI