DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministrija 2024. gadā stiprinās valsts iekšējo drošību

Otrdien, 26. septembrī, Ministru kabinets apstiprināja valsts budžeta prioritāros pasākumus 2024.-2026. gadam, ietverot arī Tieslietu ministrijas budžeta prioritātes, kas vērstas uz valsts iekšējās drošības stiprināšanu, kā arī veicinās Latvijas lomu starptautisko tiesisko jautājumu risināšanā.

Kopumā Tieslietu ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2024. gadā plānots novirzīt aptuveni 10,6 miljonus eiro un aptuveni 3,6 miljonus eiro neatkarīgo iestāžu un tiesu prioritārajiem pasākumiem.   

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere izteica gandarījumu, ka ministri atbalstījuši Tieslietu ministrijas prioritātes: “Laikā, kad pastāv hibrīdapdraudējums no militāri agresīvām kaimiņvalstīm, valsts un iedzīvotāju drošība visos līmeņos ir pati svarīgākā prioritāte. Tieši tāpēc Tieslietu ministrijas budžets ir fokusēts uz valsts iekšējās drošības stiprināšanu, tai skaitā mērķtiecīgi mazinot vardarbību un efektīvi resocializējot vainīgos. To palīdzēs panākt iespēja rast papildu finansējumu tieslietu nozares darbinieku algām tur, kur tas visvairāk šobrīd nepieciešams, tādā veidā sekmējot kvalificēta darbaspēka noturēšanu un jaunu darbinieku piesaisti. Vienlaikus turpināsim strādāt pie starptautiskās tiesiskās kārtības atjaunošanas, sniedzot nozīmīgu atbalstu Ukrainai un stiprinot Latvijas lomu pasaulē kā tiesiskuma un demokrātijas vērtību nesēju un līderi.”

Lai īstenotu mērķtiecīgu vardarbības mazināšanas politiku un efektīvu vainīgo personu resocializēšanu, nākamā gada budžeta ietvaros tieslietu nozarē 2,9 miljoni eiro tiks novirzīti Valsts probācijas dienestam saistībā ar būtisku funkciju un noslodzes palielinājumu darbā ar probācijas klientiem, tā mazinot vardarbības noziegumu riskus. Savukārt Ieslodzījuma vietu pārvaldei plānots papildus piešķirt 3,5 miljonus eiro, lai nodrošinātu valsts iekšējās drošības stiprināšanai nepieciešamo personālu.

Lai nodrošinātu Latvijas tiesību speciālistu ataudzi un veicinātu to starptautisku konkurētspēju, valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena organizēšanai prioritāri tiks piešķirti nepilni 370 tūkstoši eiro, tādējādi sekmējot juridiskās izglītības kvalitāti.

Tāpat budžeta ietvaros plānots stiprināt Latvijas kapacitāti un lomu starptautisko tiesību jautājumos, tostarp sniedzot tiesisko atbalstu Ukrainai gandrīz 600 tūkstošu eiro apmērā.

Nākamā gada budžeta ietvaros plānots piešķirt 180 tūkstošus eiro, lai nodrošinātu augstvērtīgo datu kopu publicēšanu mašīnlasāmā formātā, tādējādi Valsts zemes dienesta rīcībā esošie dinamiskie dati un augstvērtīgās datu kopas būs pieejamas izmantošanai.

Prioritārajos pasākumos plānots arī papildu finansējums 2,4 miljonu eiro apmērā, lai segtu ēdināšanas pakalpojumu cenu sadārdzinājumu ieslodzījuma vietās.

Savukārt, lai nodrošinātu tiesu darba nepārtrauktību un pieejamību sabiedrībai, prioritāri plānots papildu finansējums 3,2 miljonu eiro apmērā rajonu (pilsētu) tiesām un apgabaltiesām - konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšanai un infrastruktūras uzturēšanas izdevumu segšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI